Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Teodor Meleşcanu, despre sprijinul pentru parcursul european al Republicii Moldova

inquamphotos.com / Octav Ganea
teodor melescanu

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a condus delegaţia României la Summit-ul aniversar al Organizaţiei Cooperării Economice la Marea Neagră (OCEMN), care s-a desfăşurat la Istanbul, luni, informează un comunicat al MAE transmis Agerpres. Reuniunea la nivel înalt - organizată de Turcia, Preşedinţie-în-Exerciţiu a OCEMN şi, totodată, iniţiatoarea cooperării în acest format - a marcat 25 de ani de la adoptarea Declaraţiei de la Bosfor, în cadrul primei reuniuni a Cooperării Economice a Mării Negre (CEMN), care ulterior, în 1999, a devenit Organizaţia de Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN).

Cu acest prilej, statele membre OCEMN au adoptat o Declaraţie comună, document care stabileşte liniile directoare ale cooperării economice între statele membre, precum şi perspectiva de dezvoltare a Organizaţiei, în contextul importanţei strategice şi economice în creştere a Mării Negre. În intervenţia sa, şeful diplomaţiei române a exprimat angajamentul ferm al României pentru stimularea cooperării economice regionale în cadrul OCEMN, în măsură să confere substanţă dezvoltării cooperării cu statele din regiune şi să contribuie la asigurarea securităţii şi stabilităţii regionale prin cultivarea dialogului şi încrederii reciproce, precizează sursa citată.

Ministrul Afacerilor Externe a reiterat importanţa pe care România, în calitate de stat fondator al OCEMN şi stat membru al Uniunii Europene, o acordă consolidării cooperării OCEMN - UE de o manieră pragmatică şi flexibilă, în măsură să contribuie la valorificarea oportunităţilor oferite de politicile, iniţiativele şi instrumentele angajate de Uniunea Europeană în regiunea Mării Negre şi să confere substanţă misiunii economice orientate pe proiecte a OCEMN, prin crearea unui climat favorabil investiţiilor în zonă şi prin identificarea de proiecte prioritare, în arii comune de interes ale celor două organizaţii, în beneficiul întregii regiuni. În acest context, a exprimat sprijinul pentru parcursul european al Republicii Moldova, Georgiei şi Ucrainei, pe baza implementării Acordurilor de Asociere, şi susţinere pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, în cadrul frontierelor sale recunoscute internaţional.

Totodată, arată MAE, şeful diplomaţiei române a subliniat interesul României pentru eficientizarea şi dinamizarea activităţii OCEMN, în vederea materializării proiectelor economice, cu referire, în mod particular, la proiectele de anvergură în domeniul dezvoltării infrastructurii de transport - Autostrada Inelară a Mării Negre şi Magistralele Maritime la Marea Neagră. În acelaşi registru, a menţionat potenţialul imens al regiunii Mării Negre şi poziţionarea sa strategică, ce trebuie să fie valorificate prin conectarea la dezvoltările economice majore - în special, pe palierul infrastructurii de transport şi energie - ale regiunilor învecinate (Asia Centrală, Orientul Mijlociu sau Caucaz) şi asigurarea de punţi de legătură cu actori extra-regionali, în cooperarea pe dimensiunea de proiecte strategice.

Teodor Meleşcanu a apreciat, totodată, că Summit-ul aniversar trebuie să constituie un nou start pentru Organizaţie, care trebuie să devină mai preocupată să-şi consolideze, cu rezultate concrete, statutul de structură reprezentativă a regiunii Mării Negre. Cooperarea Economică a Mării Negre a fost lansată oficial la 25 iunie 1992 prin semnarea, de către 11 state situate în bazinul Mării Negre, a Declaraţiei de la Istanbul, conform căreia statele participante şi-au propus să dezvolte o cooperare multilaterală, în scopul accelerării dezvoltării economice şi sociale şi realizării unui grad superior de integrare în economia mondială.

Organizaţia numără în prezent 12 state membre: Republica Albania, Republica Armenia, Republica Azerbaidjan, Republica Bulgaria, Georgia, Republica Elenă, Republica Moldova, România, Federaţia Rusă, Republica Serbia, Republica Turcia şi Ucraina.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.