Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Teodor Meleşcanu: Evoluţiile recente din Turcia, pe agendă

inquamphotos.com / Octav Ganea
teodor melescanu

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a participat vineri, la Valletta, la reuniunea informală a şefilor diplomaţiilor din statele membre UE, unde au fost abordate, printre altele, teme de actualitate de pe agenda europeană - evoluţiile recente din Turcia; globalizarea şi provocările la adresa ordinii de drept internaţionale, precum şi stadiul implementării Strategiei Globale pentru Politica Externă şi de Securitate a UE.

Potrivit unui comunicat de presă al MAE, referitor la Turcia, a avut loc "un schimb divers de opinii" privind modul în care UE ar trebui să continue să se poziţioneze în sprijinul obiectivului general, al unei Turcii stabile, în calitate de membru NATO şi partener cheie al UE, "puternic ancorat în valorile europene". "Ministrul Teodor Meleşcanu a reiterat poziţia constructivă a României, opţiunea pentru o relaţie partenerială predictibilă şi solidă, aspect esenţial pentru gestionarea eficientă a provocărilor regionale şi a dosarelor de interes comun (securitate şi apărare, combaterea terorismului, migraţie, energie, mobilitate, economie)", relevă MAE.

Tema "Globalizarea şi provocările la adresa ordinii de drept internaţionale" a fost abordată în cadrul unui dejun informal de lucru, prilej cu care ministrul Meleşcanu a subliniat angajamentul României pentru valorile multilateralismului şi nevoia de reiterare a principiilor dreptului internaţional în noul mediu global, inclusiv în contextul implementării noii Strategii Globale a UE.

Totodată, ministrul a reiterat liniile principale de acţiune a României în materie de diplomaţie multilaterală şi guvernanţă globală. El a evidenţiat necesitatea identificării unor soluţii specifice la problemele actuale, în primul rând cele vizând pacea şi stabilitatea cu accent pe UE, NATO şi ONU, indică MAE. În context, Meleşcanu a reiterat importanţa consolidării semnificative a parteneriatului transatlantic de valori şi a relaţiei dintre UE şi NATO, pentru a răspunde eficient şi unitar provocărilor de securitate, precizează sursa citată.

"În cadrul evaluării împreună cu miniştrii din statele candidate a stadiului implementării Strategiei Globale pentru Politica Externă şi de Securitate a UE, ministrul Teodor Meleşcanu a subliniat importanţa utilizării tuturor oportunităţilor, inclusiv a formatelor de cooperare regională, cu participarea statelor membre UE şi a statelor candidate şi partenere, în vederea sprijinirii reformelor şi a consolidării rezilienţei", se arată în comunicat.

Meleşcanu s-a referit, în acest context, la seminarul pe tema rezilienţei organizat recent la Bucureşti de către MAE în colaborare cu New Strategy Center din România, Institutul Diplomatic Român şi Institutul European pentru Studii de Securitate al UE, considerat o contribuţie importantă la redactarea viitoarei Comunicări Comune a Comisiei şi Înaltului Reprezentant pe această temă, conform Agerpres.

În marja reuniunii din capitala malteză, Teodor Meleşcanu a avut întrevederi bilaterale cu ministrul finlandez de Externe, Timo Soini, şi cu ministrul irlandez al Afacerilor Externe şi Comerţului, Charles Flanagan, prilej cu care au fost abordate stadiul şi perspectivele relaţiilor bilaterale, dar şi subiecte de actualitate de pe agenda europeană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.