Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Teodor Meleşcanu spune că falsul nu trebuie combătut prin cenzură, nici prin contrapropagandă

inquamphotos.com / Octav Ganea
teodor melescanu

Falsul nu trebuie combătut prin cenzură, nici prin contrapropagandă, ci prin informaţii bine argumentate şi documentate, a declarat, joi, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, la lansarea volumului "Provocări la adresa edificării spaţiului comunicaţional comun România - Republica Moldova. Elemente de război informaţional în Republica Moldova la adresa României", de Iulian Chifu şi Oazu Nantoi.

"Suntem asaltaţi practic în fiecare zi de foarte multe ştiri false, de campanii de dezinformare, de analize şi subiecte care încearcă să influenţeze opinia publică către poziţii care sunt contrare intereselor fundamentale ale societăţii noastre", a spus şeful diplomaţiei române. Dezinformarea, a apreciat el, poate ajunge "până la a destabiliza societăţile".

"Fiecare dintre noi putem fi ţinta unor campanii de dezinformare şi ne putem apăra ca societate inclusiv prin conştientizarea pericolului pe care informaţiile false îl reprezintă pentru deciziile şi interesele noastre şi prin mai ales cunoaşterea şi promovarea adevărului", a punctat Meleşcanu, în context.

Şeful diplomaţiei române a spus că "falsul nu trebuie combătut prin cenzură, nici prin contrapropagandă". "Din punctul de vedere al unei societăţi democratice, eu consider că cea mai bună modalitate pentru a combate ştirile false sunt ştirile bine argumentate şi documentate", a afirmat el.

La rândul său, Iulian Chifu a spus că volumul pe care îl semnează vrea să clarifice "cum arată în spaţiul public cei care au această pornire de a ataca, de a denigra România". "Cei care sunt antrenaţi într-o asemenea activitate nu fac parte dintr-o singură zonă a spectrului politic ci din toate zone politice din Republica Moldova", a spus el.

Chifu a făcut o radiografie a dezinformării privind România, în interiorul Republicii Moldova. "Pentru un stat care susţine Republica Moldova, practic necondiţionat sau într-o mare măsură necondiţionat, care livrează ajutor nerambursabil (...) a constata că atacurile la adresa identităţii a statului care face un asemenea demers sunt atât de pronunţate, de vizibile şi că vin din toate direcţiile spectrului politic este cel puţin o dezamăgire", a mărturisit el, conform Agerpres.

Co-autorul cărţii, Oazu Nantoi, a spus că volumul abordează şi ideea de responsabilitate. "Este uşor să arăţi cu degetul spre Kremlin", a spus el, evidenţiind că unul din subiectele de studiu trebuie să fie şi motivul pentru care "societatea moldovenească este atât de vulnerabilă" la dezinformare.

Astfel, a punctat el, "în loc de bocete mioritice" cetăţenii trebuie să fie capabili să opună rezistenţă. La rândul său, ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, a vorbit, în context, despre platforma iniţiată de ministerul pe care îl conduce, care vrea să îi ajute pe cetăţenii ţării noastre de oriunde "să se regăsească" şi "să înceapă să se cunoască mai bine". Fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, a vorbit despre mijloacele prin care cetăţenii pot rezista manipulării. "Ca şi o alertă de sănătate, într-o ţară, o alertă legată de manipulare este la fel de importantă", a punctat Cristian Diaconescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.