Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Terorismul „pe cont propriu”, noul pericol al secolului nostru

terorist

Un nou atentat petrecut în această dimineață cutremură lumea. Pe arena din Manchenster,la finalul unui concert al artistei americane Ariana Grande, s-a produs o explozie, cel mai probabil de la o bombă artizanală. Bilanțul inițial al poliției vorbește despre 19 de morți și 50 de răniți. Numărul victimelor ar putea să crească.

În ultimii ani au existat atentate în mai multe capitale europene. Parisul, Bruxellesul, Berlinul, Londra au fost vizate de teroriști. Fie că erau luptători ai Statului Islamic, care veniseră în spațiul european, fie că erau cetățeni născuți și crescuți în Europa, musulmani care s-au radicalizat, atentatorii au reușit să creeze teroare, să semene frica.

Modul lor de operare s-a diversificat. De la bombe artizanale la mașini folosite pe post de arme. Atentate care nu necesită foarte multă pregătire, care se organizează destul de ușor, fără prea multe resurse sau persoane implicate.

În aceste condiții, este mult mai greu ca serviciile de informații și poliția să poată preveni aceste atentate. Uneori este aproape imposibil să detectezi un nebun care s-a radicalizat și închiriază o mașină pentru a comite un atentat.

Desființarea granițelor a dus la o libertate de mișcare mult mai mare. Cetățenii de bună credință se bucură azi de o mobilitate fără precedent. Poți să te plimbi bine mersi în Europa, doar că și teroriștii se folosesc de acestă libertate și am văzut cum după ce au organizat un atentat în Franța, au reușit să fugă în Belgia, unde au fost localizați și arestați de poliție.

Probabil, pentru o bună bucată de timp vom avea de înfruntat pericolul terorist. Trebuie să fim realiști și să privim adevărul în față. Lumea de mâine nu va semăna cu lumea de ieri. Pericolele se vor înmulți. Poate la un moment dat vom ajunge să ne punem problema dacă nu trebuie să renunțăm la anumite drepturi și libertăți, în favoarea siguranței. Mai multă siguranță poți avea, doar când limitezi anumite libertăți.

Oricât de puternice ar fi serviciile de informații, structurile anti-terorste, războiul este inegal. Noile forme de terorism sunt aproape imposibil de descoperit. Chiar dacă s-ar ajunge la o formă și mai bună de colaborare între serviciile de securitate ale statelor, chiar dacă se va înființa o structură unică, unde statele membre vor pune la comun toate informațiile de care dispun, nu va putea nimeni garanta că astfel de acte de terorism vor putea fi oprite. Terorismul pe cont propriu va fi în continuare greu de combătut.

Trebuie să umblăm la cauze. Conflictul din Siria și migrația au dus la sporirea acestui fenomen. Eliminarea ISIS ar putea opri sau diminua fenomenul terorist. Este nevoie de timp, este nevoie de resurse pentru a putea lichida Statul Islamic, doar că nici atunci nu vom fi siguri că fenomenul terorist a fost oprit sau doar va prinde noi forme.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.