Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Teroristul de la Ansbach a primit instrucţiuni prin telefonul mobil din Orientul Mijlociu

orientul mijlociu

Teroristul sinucigaş care şi-a detonat duminică un dispozitiv exploziv la un festival de muzică în aer liber în oraşul german Ansbach, provocând rănirea a 15 persoane, a primit instrucţiuni prin intermediul telefonului mobil de la o persoană din Orientul Mijlociu cu puţin timp înaintea exploziei, a anunţat la o conferinţă de presă ministrul bavarez de interne, Joachim Herrmann, citat joi de agenţia EFE. Anterior, acelaşi oficial a declarat că teroristul Mohammad Daleel, un refugiat sirian în vârstă de 27 de ani, a fost ''direct influenţat'' de către o altă persoană, cu care comunica prin chat pe internet şi care îi cunoştea planurile. Când sirianul i-a transmis interlocutorului său din Orientul Mijlociu că la intrarea în locaţia unde se desfăşura festivalul există personal de securitate, acesta din urmă i-a spus prin chat să caute un spaţiu liber pentru a se infiltra, însă teroristul nu a reuşit acest lucru şi a detonat dispozitivul exploziv la intrare.

Deocamdată investigatorii germani nu au identificat acest interlocutor, însă au stabilit că el se afla în acel moment în Orientul Mijlociu şi că ştia exact ce urma să se întâmple. Potrivit DPA, revista săptămânală a grupării teroriste, Al-Nabaa, a publicat marţi un reportaj despre Mohammad Daleel, în care susţine că atacul a fost planificat în mod meticulos şi că Daleel a fost în mod constant în contact cu ''un soldat'' al grupării Statul Islamic. De asemenea, sirianul se înregistrase într-un clip video în care jura credinţă acestei grupări.

Autorităţile germane i-au respins în decembrie 2014 cererea de azil, invocând faptul că el primise anterior protecţie în Bulgaria, şi au decis să-l expulzeze în această ţară, dar aplicarea hotărârii de expulzare a fost amânată din cauza stării sale de sănătate, el suferind de afecţiuni psihice, dar şi fizice provocate de răni cauzate de participarea la războiul din Siria. Însă autorităţile de la Sofia afirmă că nu au acceptat să-l preia pe Mohammed Daleel, întrucât el nu îndeplinea condiţiile pentru a primi azil în Bulgaria şi era doar beneficiar de protecţie umanitară. Pe de altă parte, medici germani care l-au tratat au avertizat anterior în scris că sirianul era capabil de o 'sinucidere spectaculoasă' în cazul în care ar fi fost expulzat în Bulgaria, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.