Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

The Wall Street Journal titrează: Asta e următoarea ȚINTĂ a lui Vladimir Putin

putin

Exerciţiile militare efectuate de Rusia în Transnistria şi recentul decret semnat de liderul transnistrean, Evgheni Şevciuk, sugerează că Vladimir Putin testează terenul din Occident pentru o potenţială viitoare mişcare şi de aceea liderii din SUA şi Europa trebuie să transmită mesajul că orice efort de a permanentiza ocupaţia rusă în Transnistria va fi considerat o încălcare a suveranităţii Republicii Moldova şi va atrage sancţiuni, comentează marţi publicaţia americană The Wall Street Journal (WSJ).

În această săptămână se împlinesc 10 ani de la referendumul organizat de regimul pro-Kremlin de la Tiraspol, când 97,2% dintre locuitorii Transnistriei au cerut anexarea la Rusia. Pentru a marca acest moment, liderul transnistrean Evgheni Şevciuk - chiar dacă Moscova nu recunoaşte oficial Transnistria ca 'stat' - a emis un decret în care cere anexarea completă.

Citește și: SCANDAL SEXUAL în învățământ: O profesoară s-a culcat cu un elev mai mic cu 7 ani / FOTO

De asemenea, el a anunţat crearea unui comitet însărcinat cu armonizarea legislaţiei transnistrene cu cea rusă.

''Până acum, Putin nu s-a pronunţat în legătură cu respectivul decret, deşi este improbabil ca Şevciuk să fi emis documentul fără aprobarea Kremlinului. Media ruse sunt entuziasmate de ideea anexării Transnistriei, la fel şi ideologii pro-Kremlin care consideră că orice parte a Europei unde se află o mână de vorbitori de limba rusă aparţine ţării mamă. Aproape o treime dintre cei 500.000 locuitori ai Transnistriei sunt etnici ruşi'', notează WSJ.

Citește și: INCEST Are o relație sexuală cu mama sa, deși e însurat: Cei doi au fost arestați / FOTO

În contextul în care evoluţiile referitoare la decretul de anexare au escaladat, Putin îşi arată muşchii în Transnistria. În august, Moscova a desfăşurat un exerciţiu militar în teritoriul separatist, iar circa 400 de militari ruşi au participat la o aplicaţie militară în Transnistria în aprilie 2015.

Ei fac parte din cei 1.000 de militari pe care Rusia îi menţine în teritoriul separatist, încălcând astfel angajamentul de a-i retrage până în 2002, adaugă publicaţia citată de agerpres.ro.

Citește și: Nici în filme nu e așa: Cum a evadat, din nou, un tânăr / VIDEO

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.