Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tillerson va aborda în weekend cu Lavrov, la Manila, tensiunile din relaţiile ruso-americane

Time
Rex Tillerson

Secretarul american de Stat, Rex Tillerson, va aborda cu omologul său rus, Serghei Lavrov, tensiunile din relaţia bilaterală, într-o întâlnire ce va avea loc la finalul acestei săptămâni, la Manila (Filipine), în marja forului regional al Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), transmite EFE. Aceasta va fi prima întrevedere după anunţul Kremlinului de duminică privind plecarea, de la 1 septembrie, a 755 de diplomaţi americani din Rusia, deşi au discutat prin telefon de atunci.

"Noi doi am vorbit deja. Aş spune că dialogul nostru după aceste acţiuni a fost unul profesional, nu beligerant", a explicat Tillerson, marţi, cu prilejul bilanţului făcut după primele sale şase luni în funcţie. "Cred că ministrul Lavrov şi cu mine ne înţelegem rolurile, responsabilităţile şi cred că el este tot atât de angajat ca şi mine în încercarea de a găsi modalităţi prin care să putem readuce această relaţie într-un plan mai apropiat", a spus Tillerson.

Până acum, unica reacţie a Washingtonului la anunţul Moscovei de duminică a fost un scurt comunicat al Departamentului de Stat ca răspuns la întrebările jurnaliştilor pe acest subiect. "Este un act regretabil şi nejustificat. Evaluăm impactul unei asemenea limitări şi modul cum vom răspunde. Nu avem alte comentarii pentru moment", arăta declaraţia.

Guvernul rus a cerut SUA să-şi reducă reprezentarea diplomatică la Moscova la acelaşi nivel cu cel al celor 445 oficiali ruşi care activează în Statele Unite, ca răspuns la expulzarea a 35 de diplomaţi ruşi din SUA în decembrie anul trecut. Preşedintele rus, Vladimir Putin, a avertizat de asemenea că Rusia are un "larg spectru" de posibilităţi de răspuns la ultimul pachet de sancţiuni aprobat de Congresul american. Cu privire la solicitarea de plecare a diplomaţilor americani, Tillerson a spus marţi că înţelege că Putin trebuie să reacţioneze în faţa cetăţenilor ruşi. "Cred că este important de recunoscut că orice lider din orice stat este privit de toată populaţia din ţara sa. (...) El (Putin) a simţit că trebuia să facă ceva. Face viaţa noastră mai dificilă? Desigur că ne face viaţa mai dificilă", a mai arătat Rex Tillerson.

Cu privire la sancţiunile aprobate de Congres, şeful diplomaţiei americane a recunoscut că nici el şi nici preşedintele Donald Trump nu sunt "foarte fericiţi". "Noi am fost clari asupra faptului că nu credem că va ajuta la eforturile noastre, dar asta este decizia pe care au luat-o. Şi au făcut-o de o manieră copleşitoare. Cred că preşedintele acceptă asta şi toate indiciile arată că va semna legea iar atunci va trebui pur şi simplu să lucrăm cu aceasta", a susţinut Tillerson, conform Agerpres.

"Nu putem lăsa ca asta să ne abată de la încercarea de a restabili relaţia", a mai declarat secretarul american de Stat. Casa Albă a precizat de vinerea trecută că Donald Trump intenţionează să semneze legea privind sancţiunile, însă nu a indicat când o va face.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.