Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Toamna se numără pomenile electorale:Inflație de propuneri populiste în ultima sesiune parlamentară

pomana electorala

Cu gândul mai degrabă la asigurarea  voturilor necesare pentru viitorul legislativ,   partidele au dat  undă verde  proiectelor de lege menite  să motiveze fie propriul activ de partid în campania electorală, dar  mai ales să direcționeze la urne opțiunile diverselor categorii socio-profesionale. Totul, decontat de la  bugetul de stat.

Vezi și: Victor Ponta recunoaște că se află în spatele PRU: Ce strategie a pus la cale

Cele mai recente inițiative aparțin liberalilor.  În timp ce conducerea liberală a  anunțat un program de reformă a Parlamentului, prin inițierea unui proiect de lege prin care se va abroga legea care oferă pensii speciale parlamentarilor, în paralel cu  modificarea modifica regimului celorlalte categorii de persoane care primesc pensii speciale,  liderii PNL își motivează proprii aleși locali să tragă în campanie, iar pe funcționarii publici să  se repeadă la urne, adoptând  o rezoluție prin care  se angajează să susțină majorarea  indemnizațiilor de primari și  creşterea, în medie cu 22%, a salariilor personalului  din administrația publică locală, începând cu 2017.

În ciuda  anunțului făcut de liberali, în Parlament există proiecte de lege  elaborate în beneficiul  actualilor deputați și senatori.  În răstimpul  existent până la campania pentru  parlamentare, în legislativ se va discuta un proiect de lege care permite deputaților și senatorilor să  devină automat înalţi funcţionari publici,  cu  beneficiile  de rigoare, în cazul în care  nu mai prind un nou mandat după alegeri.  Semnat  de 40 de senatori PSD și PMP,  proiectul face  din   studiile  superioare și exercitarea unui mandat,  singurele   condiții pentru ca foștii parlamentari să poată accede, fără concurs, în diverse  poziții din administrația locală  și centrală: prefecţi, subprefecţi, funcţionari în ministere sau în deconcentrate, directori sau şefi de servicii.

Citește și: Judecătorul care a dispus arestarea și extrădarea româncei Anamaria Nedelcu în Canada a fost eliberat din funcție de Klaus Iohannis

Și nu sunt singurii care  vin cu  propuneri în favoarea aparatului bugetar.  PSD  propune ca persoanele cu funcţii bugetare în sistemul de sănătate să primească un spor de 45-48% din salariul de bază, pentru condiţii deosebit de periculoase,  și de 60-100% pentru personalul de asistenţă medicală de urgenţă şi transport sanitar. Sporuri de 37-50%  din salariul de bază sunt prevăzute în proiect și pentru angajații din celelalte ramuri care  în condiţi foarte periculoase, în timp ce persoanele cu locuri de muncă  în condiții  calificate doar periculoase  ar  urma să primească 16-30%.

În ciuda  anunțului făcut de liberali cu privire la tăirerea  pensiilor speciale,  pe masa   legislativului există însă o  serie de poiecte de lege  care propun acordarea de astfel de  facilități pentru mai multe categorii socio-profesionale.  16 parlamentari foști uneperiști, dar  și un deputat liberal, sunt semnatarii  unui proiect  care prevede  pensii speciale pentru colaboratorii deputaților și  senatorilor angajați la propriile birouri parlamentare ca referenți sau  consilieri personali. Ei ar putea deveni funcţionari publici parlamentari dacă solicită acest lucru şi dacă au o vechime de cel puţin 5 ani în funcţia respectivă. Statutul de funcționar  public parlamentar  constituie în primul rând  trambulina   necesară pentru a candida pentru diferite funcţii din administraţia centrală sau locală. În plus,  din vara  anului trecut,  această categorie   beneficiază de o pensie  specială.

Vezi și: Elena Udrea s-a înscris la un doctorat în Teologie/ surse

Pensii speciale  sunt pregătite  și pentru  intreg personalul din învățământ.  Un astfel de proiect de lege a trecut deja de comisii, iar  votul  în plen a  fost amânat pentru sesiunea de toamnă,  astfel încât partidele  să culeagă roadele  electorale ale  unei astfel de măsuri. Profesorii cu o vechime efectivă de 30 de ani în învăţământ ar urma să primească, la împlinirea vârstei legale de pensionare, o pensie de serviciu în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni.

Nici personalul din sistemul de sănătate nu a fost uitat.  Angajații care deservesc serviciile de ambulanţă ar putea beneficia de pensii speciale. La fel și piloţii, piloţii instructori de la Şcoala Superioară de Aviaţie Civilă, piloţii instructori de la Aeroclubul României, precum şi piloţii instructori sau inspectorii de la Autoritatea Aeronautică Civilă Română, însoţitorii de bord, paraşutiştii  şi personalul de inspecţie în zbor, conform deputatului Mihai Sturzu, proaspăt migrat la PRU, și altor 15 aleși din toate partidele politice parlamentare, semnatari ai unui astfel de proiect de lege.

Cunoscut ca fiind  cel mai disciplinat când  e  vorba de mersul la urne, electoratul din mediul rural nu este nici el uitat.  Aleșii UNPR, actualmente în  PMP, au venit cu ideea creşterii pensiilor foştilor membri cooperatori din agricultură la 500 de lei prin suplimentarea  lor cu o formă de indemnizație specială de 361 de lei lunar.

Tot din zona PSD și a  fostului UNPR vine și proiectul  reînvierii practicii acordării celei de-a 13-a pensii, dar numai pentru persoanele cu o pensie sub nivelul salariului mediu brut pe economie şi care nu realizează alte venituri. Această formă de ajutor social fusese tăiată de Guvernul Boc, în 2010, în plină criză economică.

Ultima  măsură a fost anunțată de vicepreşedintele PSD Rovana Plumb. E a a arătat că va propune modificarea Legii indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului, astfel încât aceasta să reprezinte 100% din salariu în perioada concediului de maternitate de 18 luni.

"Când vom reveni la guvernare vom modifica Legea indemnizaţiei pentru creşterea copilului astfel că în perioada concediului de maternitate, de 18 săptămâni, indemnizaţia să fie 100% egală cu salariul pe care l-a avut mămica până când a intrat în concediul de maternitate, pentru că din punctul nostru de vedere maternitatea nu este o boală", a explicat fostul ministru al Muncii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.