Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tolontan, editorial dur și emoționant: Se teme cineva de emoția când clopotele vor începe să bată?

nasul.tv
regele mihai

În REVISTA PRESEI de astăzi, stiripesurse.ro vă prezintă un editorial emoționant al jurnalistului Cătălin Tolontan în contextul ultimelor evenimente legate de Casa Regală a României. Jurnalistul îi sancționează dur pe acei lideri de opinie care aruncă în derizoriu importanța unei personalități politice care se confundă cu istoria postbelică a României și a Europei, așa cum este Regele Mihai I al României.

www.tolo.ro:

În timp ce lideri de opinie din România se hlizesc la apropierea sfârșitului Regelui Mihai, să ne amintim cuvintele Principelui Charles: ”Mihai a rămas, pentru mulți români, o lumină de speranță în întuneric
Regele Mihai e grav suferind și o vibrație pare că se simte în eter, același aer rarefiat prin care altădată veneau mesajele radio ale lui Mihai I către poporul său.
Ca în decembrie 1989, când Timișoara se ridicase. Noi, restul țării, știam doar de la ”Europa Liberă”.
În 18 decembrie, emisiunea ”Actualitatea românească” se apropia de final.
Cu voce calmă, Emil Hurezeanu introduce mesajul Regelui Mihai: ”Sunt cu gândul și cu sufletul alături de voi. Am și aveți mari speranțe, fiindcă luați cuvântul manifestând, fiindcă nu vă mai temeți”.
Poate că, după atâția ani de atunci, suntem unii dintre noi subiectivi și nu e nicio emoție în aerul iernii.
”Emoțiile sunt singurele forțe de care se tem marile puteri. Cine va gestiona emoția marii treceri?”, se întreabă Marius Ghilezan, în România liberă, cugetând cum ar fi fost România dacă regele revenea pe tronul strămoșilor săi. Și cum vor reacționa mulțimile acum, la dispariția sa?
Stai liniștit, Marius Ghilezan, ni se spune că nu e nicio emoție! Nu e cazul.
E cazul să ne amuzăm.
Să trecem totul în derizoriu, folosind întâmplările reale și de neânțeles de la Versoix.
În această seară de joi, la Digi 24, cu un zâmbet înscris pe circumferința mesei de sub reflectoare, îl zărești pe Lucian Mândruță.
Realizatorul râde, dă din mâini, e suficient să-l vezi, nu e nevoie să-l asculți.
Se declară un monarhist dezgustat, dar și frustrat ca ziarist, ”imaginați-vă, în cazul în care caraghioșii ăștia de la Casa Regală ar fi fost la putere, vă dați seama ce scandaluri de presă aveam?!”.
Mândruță apasă pe ”ăștia”, hăhăie, aproape se contorsionează când spune un banc cu un bunic care și-a vândut ceasul nepotului pe patul de moarte, nu-i așa că e exact ce te aștepți să facă Regele Mihai, un ban în plus înainte de a dispărea dintre noi?!
Doar știe toată lumea că Mihai I a fost, mereu, ”pe bani”; nu e nicio diferență între a fi oficial și ziarist și PR-ist într-o republică originală, așa cum este Lucian Mândruță, și a fi Suveran izgonit din țara ta și pilot de încercare în exil.
”La ăștia le dăm 25 de milioane de euro pe an?”, se indignează el.
Lipsește chestia cu trenul plin de aur, tablouri și diamanticale, trenul regelui trădător care s-a cărăbănit putred de bogat din țară, dar mai e timp. Cu ultima suflare, asta să audă Regele!
Apoi, Mândruță vorbește despre aceste decenii în care ”am avut niște plicticoși la putere”, altă distracție, zice el, era cu Casa Regală, dar acum, văzându-i cât de inepți sunt, gata!, și-a dat seama ”cum s-a pierdut România Mare în ultimii 70 de ani”.
Ferdinand și Carol și Mihai, ei sunt de vină.
Da, frământările din Casa Regală sunt absolut nelalocul lor, acum. Dar cum e să găsești că ele sunt tot ce contează la finalul unei vieți de om, confundându-se cu istoria postbelică a României și a Europei?
Se teme cineva de emoția care va veni când clopotele vor începe să bată în toată țara și se vor răscoli amintirile? (Mai multe detalii AICI)

Hotnews:

Ratoiala cu accente comunistoide a premierului la multinationale, stil Chavez din Brailita, e perfect ipocrita. Acelasi Tudose n-a avut nici o problema sa pastreze vechile redevente pentru multinationalele din energie, acelasi Tudose a acceptat cererile din vara ale multinationalelor de a renunta la impozitarea cifrei de afaceri si introducerea TVA split. Atacul grobian al lui Tudose e de fapt recunoasterea infringerii in fata lui Dragnea si incercarea de a o masca printr-o supralicitare a schimbarilor haotice de Cod Fiscal.
Revine obsedant in discutie intrebarea De ce? De ce a acceptat Tudose sa ia o masura contestata puternic de toata societatea, de la sindicate la patronate, de la primarii PSD la fosti autori ai programului de guverare? Imposibilitatea gasirii unui raspuns multumitor m-a facut sa iau in calcul inclusiv briciul lui Occam: unde explicatiile savante si complexe dau gres, mergi la explicatia evidenta. Adica incompetenta. Cred insa ca motivul principal e tot in lupta din partid. Dragnea l-a fortat pe Tudose sa ia o masura extraordinar de riscanta politic tocmai pentru a-l vulnerabiliza si a-l readuce sub controlul lui.
O sa spuneti ca Dragnea nu avea cum sa-l determine pe Tudose sa faca ceva impotriva propriei vointe. Partial adevarat. Dragnea are inca pirghii in partid prin care sa-i suceasca mina la spate lui Tudose, are controlul unor oameni-cheie din Guvern, si le-a folosit pe toate. Pe Dragnea l-au ajutat si cifrele: fara o masura precum aminarea partiala a Legii Salarizarii Unitare, Tudose nu isi putea inchide proiectul de buget pe 2018 cu un deficit sub 3%. (Mai multe detalii AICI)

RFI:

Emmanuel Macron este încrezător. « Am câştigat la Raqqa- fieful lui Daech - iar următoarele săptămâni şi luni ne vor permite să învingem complet, pe plan militar, în zona irakiano-siriană, organizaţia stat islamic » a declarat preşedintele francez aflat în vizită pe baza militară franceză de la Abu Dhabi.
Macron a reamintit de asemenea că la Raqqa au fost « planificate, organizate şi comanditate » atacurile de la Paris de acum doi ani, cele din 13 noiembrie 2015, soldate cu sute de morţi şi răniţi.
Cum notează însă mai mulţi analişti, liderul de la Paris a încercat să păstreze un echilibru între satisfacţie şi triumfalism. « Odată victorioşi acolo, nu înseamnă că lupta s-a încheiat. Regiunea trebuie stabilizată în timp, combaterea altor grupuri teroriste reziduale din zonă va continua în paralel cu găsirea unei soluţii politice pluraliste şi inclusive pe care ne-o dorim pentru regiunea aceea » a mai subliniat Macron. (Mai multe detalii AICI)

Libertatea:

Un top realizat de Euromonitor International arată că cele mai vizitate orașe din lume în 2017 sunt Hong Kong, Bangkok și Londra. Studiul arată că, în timp ce orașele europene au înregistrat scăderi ale numărului de turiști, metropolele asiatice sunt din ce în ce mai vizitate, scrie CNN.
Un total de 1,2 miliarde de persoane au călătorit în întreaga lume anul trecut, iar vizitele în principalele 100 de orașe reprezintă 46% din numărul total.
Din analiza cifrelor pentru 2017 din Top 100 City Destinations, realizat de Euromonitor International rezultă că principala destinație turistică mondială, Hong Kong a avut 26 de milioane de vizitatori, iar cifra este estimată să crească la 44 milioane până în 2025.
Pe locul al doilea se află Bangkok, care cu 21,25 milioane de vizitatori, a înregistrat o creștere de 10% față de anul precedent.
Pe locul al treilea vine Londra, pentru care este estimat un număr de 19,2 milioane de vizitatori în 2017. (...)
Performanțele orașelor europene au fost puternic afectate de terorism, cu Bruxelles, Paris, Nice și Istanbul fiind afectate. Cu toate acestea, șeful Departamentului Călătorii și Turism al Euromonitor Internațional, Caroline Bremner, declară că terorismul este o problemă pe care nici un oraș major nu o poate evita. „Trebuie să acceptați că terorismul afectează toate destinațiile, astfel încât trebuie să vă asigurați că nu vă spuneți că sunteți mai siguri sau mai buni decât alte destinații, deoarece acest lucru nu este adevărat”.
Totuși, au fost și orașe din Europa care au înregistrat creșteri importante în 2017. Un exemplu este Heraklion, capitala Cretei, care cu o creștere de 11,2% s-a situat pe locul 66. și plasând trei locuri în clasament la 66.
Niciun oraș românesc nu a intrat în top 100, unde pe ultimul loc se află Colombo din Sri Lanka, cu 2,2 milioane de vizitatori estimați pentru 2017. (Mia multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.