Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tolontan îl apără pe senatorul Daniel Barbu: critici pentru militarul care i-a dat replica

stareapresei.ro
tolontan

Senatorul Daniel Barbu a uimit pe toată lumea atunci când a spus că meseria de politician este mai grea decât cea de militar în Afganistan. Jurnalistul Cătălin Tolontan analizează cele spuse de senator și susține că acesta are parțial dreptate.

Citește și: S-a demarat PLANUL 'Iohannis președinte-jucător' în laboratorul Cotroceniului

Citește și: EXCLUSIV STENOGRAME PSD: Eu fac listele! NU vreau partide în partid!/ AUDIO

Citește și: În anii 2000 rupea topurile, acum întoarce doar un scaun la Vocea României

Citește și: Răsturnare de situație în Dosarul lui Băsescu: Gabriela Firea își retrage plângerea

Vezi și: Gabriel Liiceanu, atac la Klaus Iohannis: este INIMAGINABIL!

”Dacă nu s-a înțeles. Un senator afirmă că meseria de politician e mai riscantă decît cea de combatant în Afganistan, iar un militar de carieră spune că ar merita ca un soldat să-i strivească în picioare moaca senatorului.

Aici am ajuns.

La acest nivel de violență de limbaj și de lipsă de respect unii față de alții.

În percepția publică există un asasin virtual, senatorul, și un erou neînduplecat, Florin Valea, care ar avea toată justificare să-l calce pe ochi.

În aceste zile, Florin Valea este într-o misiune în Bosnia, ca instructor al armatei locale. Și a fost, într-adevăr, de trei ori în Afganistan.

El se prezintă ca un om dintr-o bucată, de vreme ce acum doi ani a plecat de la Master Chef pentru că nu a suportat ideea de a face echipă, în eventualitatea calificării mai departe, cu un transexual.”Nu mi se pare normal să văd barbați îmbracați în femeie, cu perucă. Nu-mi doresc așa ceva în echipă“, a exclamat el în 2014.

Probabil că și atunci a fosta aprobat majoritar, dar nu înseamnă că a afișat altceva decît intoleranță și discriminare.

Acum, maiorul Armatei române Florin Valea primește aplauze în arena digitală pentru că îi spune unui senator al României că-și merită fața merită strivită de un bocanc.

În ciuda aclamațiilor mulțimii, fraza lui este nedemnă de un militar.

Aici am ajuns.

În aceste condiții, mai poți remarca faptul că, dincolo de comparația cu militarii din Afganistan, care este proba unui elitism dezonorant și, în primul rînd, este factual greșită, Daniel Barbu avea un înțeles în ceea ce a spus?”, scrie Cătălin Tolontan, pe blogul personal.

Jurnalistul își continuă argumentația și dă ca exemplu cazul parlamentarului britanic Jo Cox, ucisă chiar înainte de Brexit.

”Nici o altă formă de angajare nu este atît de extenuantă: nici la muncă, nici acasă nu poți scăpa că ești membru al Parlamentului”, scrie jurnalistul Jeremy Paxman într-una dintre lucrările sale.

Paxman este în UK un reper de duritate față de politicieni. A rămas celebru pentru interviul în care a repetat de 12 ori aceeași întrebare, la care nu primea răspuns.

”Rupți de slujba normală de la 9 la 17, zăvorîți cu alți 650 de inși ce duc aceeași viață, nu e de mirare că parlamentarii încep să se comporte ca elevii unui internat” - Jeremy Paxman, ”Animalul politic”

Bine, dar el vorbește despre Parlamentul britanic, veți spune. Da, așa e.

Dar cînd Daniel Barbu se referea la risc fizic poate că se gîndea inclusiv la Jo Cox, deputatul laburist mort chiar înainte de Brexit.

Jo, care ajunsese acasă doar în week-end și începuse să bată străzile din nordul Angliei ca să vorbească oamenilor, așa cum făcea mai întotdeauna, a fost împușcată și înjunghiată de mai multe ori.

Vizita săptămînală pentru întîlniri cu cetățenii în circumscripție a fost mai periculoasă decît s-ar fi crezut. Vizita săptămînală este o practică instituționalizată de care se țin parlamentarii.

Pe fondul discuției și în profunzimea a ceea ce dorea să le spună mai tinerilor săi colegi, senatorul Daniel Barbu rostea un adevăr. E frustrant să faci o meserie deloc respectată și în care și ce e bine nu e bine.

Deprofesionalizarea politicienilor din cauza limitării accesului prin rușinea de a fi politician e un fenomen real.

Putem fi cinici față de motivațiile politicienilor.

Putem să nu avem încredere în nici unul dintre ei”, arată Tolontan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.