Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tolontan pune degetul pe rană: Adevăratul vinovat în cazul Orban

tolontan

Povestea acuzării lui Ludovic Orban este povestea decăderii televiziunilor din România”, - așa își începe jurnalistul Cătălin Tolontan postarea pe blogul său, tolo.ro.

Procurorii DNA au dispus luarea măsurii controlului judiciar față de Ludovic Orban, după ce au susținut că ar fi cerut 50.000 de euro de la un om de afaceri ca să dea mai departe suma televiziunilor.

De ce ar fi avut nevoie Orban de 50.000 ”la sacoșă” cîtă vreme există mecanisme legale de prin care afaceristul respectiv ar fi putut finanța campania?!”, cotinuă Tolontan.

Potrivit jurnalistului, cazul Orban nu este unul particular. Este vorba un sistem în care atât politicienii, cât și companiile plătesc „bunăvoința televiziunilor și internetului”.

Candidatului la Primăria Capitalei îi trebuiau bani negri, singurii care înlesnesc bunăvoința televiziunilor. Ca politician, cu bani albi cumperi spoturi publicitare electorale, însă atitudine favorabilă, prezențe în emisiuni și știri pozitive, pe ele le achiziționezi cu punga. ”Cu numerar”, după cum scrie DNA în referat.

Și nu e vorba doar de politicieni ci, tot mai des, și de companii. Care plătesc bunăvoință pe TV și pe Internet. Pe asta nu o mai scrie DNA și o să-i trebuiască ani pînă o să o definească drept ceea ce e: o infracțiune!”

În postarea de pe blog, Tolontan scrie că Ludovic Orban va plăti pentru nici mai mult, nici mai puțin decât pentru prostia de a negocia, „cu un DNA pe cap”, un astfel de schimb.

„Dar cîți politicieni trebuie să achite nota pentru a ajunge justiția și la furnizorii de șmen din media? Și cîți politicieni trebuie să mai intre în închisoare?”, se întreabă acesta.

Tolontan reia cazurile Monica Iacob Ridzi și Elena Udrea care, la fel, au cumpărat știri pe bani publici.

Monica Iacob Ridzi, în caz că ați uitat, este după gratii pentru că a cumpărat știri pe bani publici, ca să se promoveze pe sine și pe Elena Băsescu. Așa arată monitorizările, nu noi.

Și, ca să plătească televiziunilor, Ridzi a manufacturat achizițiile publice. În 2009, DNA nu a înțeles toată simbioza mediatică și așa au scăpat televiziunile. Mai mult, au băgat în buzunar cîteva sute de mii de euro încasați bine mersi pentru știri și reportaje favorabile.

Cîți oameni trebuie să mai plătească? Sau, dacă sînt politicieni, nu le zicem oameni?!

La unul dintre termenele din ”Gala Bute”, Elena Udrea spunea pe hol: ”Dacă se spune că noi, politicienii, ne-am făcut imagine pe bani furați, foarte bine, să plătim! Dar să dea  pelerinele, cizmele și zahărul înapoi și cei care le-au luat! Sînt bani ilegali, nu?”. Mi s-a părut fraza anului. Să dea sătenii cizmele de cauciuc înapoi! Am tot așteptat să o plasez într-un moment anume.

Poate că retragerea lui Orban e momentul.

Și să dea, spune în continuare Udrea, să dea înapoi banii negri televiziunile sau ziariștii cumpărați”.

Pe tema asta, am avut mai multe lungi discuții cu Elena Udrea, sprijiniți de balustradele arse de timp ale Înaltei Curți. Un dialog fără ascunzișuri, ca între doi oameni care nu se simpatizează, nu țin să se impresioneze, nu vor să pară altceva decît sînt și nu-și datorează decît să spună ce cred. Bune premise de discuție.

Eu insistam pe ideea că fostul minstru exagerează cu presa cumpărată, iar ea zîmbea, tolerant, calm și, mai arunca, așa, într-o doară, cîte un nume sau cîte o situație. Cel mai mult o amuzau situațiile de foști mercenari ai ”taberei noastre”, mereu există iluzia că ”binele e la noi”, care au întors armele. Discuția a fost ”off the record” și va rămîne așa pentru totdeauna.

A plecat fiecare cu ideea lui.

Sînt convins și acum că știu mult mai mulți jurnaliști corecți decît știu politicienii ziariști mînjiți.

Dar, deocamdată, politicienii sînt în fața instanțelor sau în închisoare.Acesta e argumentul lor și are sens.

Excepție face Dan Diaconescu, închis pentru șantaj. Și lotul Antena – RCS, care se judecă.

Oricît i-am detesta aprioric pe politicieni, ceea ce e altă eroare comodă, care nu face decît să ne întrețină subdezvoltarea, nu putem să nu  ne punem și în locul lor, scrie Tolontan.

Tolontan își încheie postarea pe blog, aducând în discuție și subiectul retragerii candidaturii lui Ludovic Orban din cursa pentru postul de primar al Capitalei.

Azi s-a retras. De ce?

Pentru că, neputînd să strîngă mîna tuturor oamenilor din oraș, Orban a ales să dea bani negri singurului loc unde oamenii se adună de bună voie, unul în altul, seară de seară. În fața televizorului, unde nu ne mai simțim singuri.

Televizorul i-a cerut bani lui Orban, l-a trimis pe liberal în instanță și i-a trădat pe oameni.

Atît de simplu”.


ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.