Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tragedia Colectiv. 'Suntem vinovati, impreuna. S-a terminat o era'

lumanari colectiv

Tragedia de la Colectiv dar si reactiile ce au urmat acesteia continua sa starneasca emotii. 'S-a maturizat cu forta o generatie, s-a terminat o era', scrie pe pagina sa de Facebook Vlad Tausance, cel care a devenit cunoscut opiniei publice dupa ce a coordonat campania online de la prezidentiale a lui Klaus Iohannis. Insa in mediul 'underground' era cunoscut demult si de multi, facea parte din aceasta 'familie' care a pierdut multi membri vineri noapte in Colectiv.

Anuntul lui Andrei Sosa ca barul Expirat se va inchide, dar si intregul sau discurs despre el, despre acest club, despre societatea si statul roman l-au determinat pe Tausance sa scrie si el despre aceste locuri ca barul Expirat, majoritatea la subsol, majoritatea improrii, majoritatea cu probleme, dar unde 's-a nascut si a crescut' 'underground-ul romanesc' - o cultura, un stil de viata, care a dus la dezvoltarea fenomenelor ca Vama Veche si Centrul Vechi. El explica si de ce toate acestea s-au intamplat in conditii nesigure - nu pentru că ”Merge și așa”, ci pentru că ”Altfel nu se poate!". Din nefericere aceste conditii acceptate de voie, de nevoie, fara a le constientiza cu adevarat (sau deloc) au dus la tragedia din Colectiv.

"În weekendul negru care a trecut, s-a maturizat cu forța o generație. Și, cum zicea Dana Berghes, s-a terminat o eră.

Vreți, nu vreți, undergroundul românesc s-a născut și a crescut pe terase improvizate, cu generatorul lângă dormitorul-baracă, în subsoluri cu igrasie și fără ventilație, în case boierești cu bulină, dar fără autorizație, în frigul din hale și săli de repetiții refăcute în grabă. Cu fire lipite în mijlocul concertului și scene improvizate, cu lumina care cădea de zece ori pe seară și lumea care aplauda ca la zile de naștere.

Doar aici s-au jucat primele piese de teatru independent, s-au format și s-au certat trupe, s-a citit poezie și s-au atârnat tablouri pe pereți. Pentru că arta incomodă și sunetele adevărate nu au avut niciodată autorizație de funcționare, nici investitori. Unde voiați să se întâmple? În Casa Poporului?

Am petrecut cei mai frumoși ani din viața mea în bombe cu ceas – La Grande Maguy, Hard And Heavy, Under, Sovata. Am pus muzici și am băut kilometri de shot-uri în pivnițe, în fum gros, făcând mișto de un cutremur care speram să ne prindă pe stradă. Am văzut, alături de voi, filme în cinematografe care stau să cadă la prima pală și mi-am pus ochelarii pe ochi la afteruri de unde puteam să nu mai plecăm.

Ne-am crezut invincibili și nemuritori. NU suntem. Din păcate. Am fost, în schimb, cum am fost și la marșul de ieri, împreună. Certați la șpriț sau prieteni vechi, cu sau fără pletele de pe vremuri, cu geci de piele sau cu copii în cărucioare. Sper să rămânem împreună.

Patronii pe care-i vreți executați în piața publică, alături de cei care au dispărut în iadul de vineri, sunt vinovați. Suntem vinovați, împreună, pentru Vama Veche unde se îngrămădește o țară, vară de vară. Sunt vinovați pentru Centrul Vechi care a pus Bucureștiul pe harta city-break-urilor. Sunt vinovați pentru câteva sute de albume și câteva zeci de trupe. Lucrurile astea nu s-au născut din improvizații riscante, nu pentru că ”Merge și așa”, ci pentru că ”Altfel nu se poate!”. Așa a fost. La București, la Berlin, Ia Istanbul. Nu o să mai fie așa. Din păcate. Din fericire.

Respect și toate gândurile mele pentru cei care nu mai sunt și pentru cei care suferă, pentru prieteni, copii și părinți. Au fost parte din familia extinsă care m-a primit întotdeauna, indiferent de cât de idiot am fost sau cât de tare am greșit", a scris Tausance.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.