Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Traian Băsescu, aspru criticat de CSM pentru atacul la procurori și justiție

basescu-938x535

În şedinţa de azi, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat că afirmaţiile domnului Traian Băsescu, fost preşedinte al României şi lider al Partidului Mişcarea Populară, lansate în spaţiul public în cadrul emisiunii “News Line” difuzată de postul de televiziune “România TV” în data de 17 aprilie 2016, sunt de natură să producă un impact negativ asupra credibilităţii sistemului judiciar, aducând atingere independenţei procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, independenţei şi prestigiului sistemului judiciar în ansamblul său.

De asemenea, în temeiul Protocolului privind colaborarea dintre CSM şi CNA încheiat la data de 17 noiembrie 2011, Plenul Consiliului a hotărât sesizarea Consiliului Naţional al Audiovizualului.

Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenţei justiţiei şi are obligaţia de a se sesiza şi din oficiu pentru a apăra judecătorii şi procurorii împotriva oricărui act care le-ar putea afecta independenţa sau imparţialitatea ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea.

Verificările au fost efectuate de Inspecția Judiciară la solicitarea din data de 22 aprilie 2016 a președintelui Consiliului Superior al Magistraturii.

Acestea au vizat afirmaţiile domnului Traian Băsescu - referitoare la justiţie în general şi la activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie - lansate în spaţiul public în cadrul emisiunii “News Line”, difuzată de postul de televiziune “România TV” în data de 17 aprilie 2016, reluate în cadrul postării pe contul de Facebook în data de 18 aprilie a.c., prezentate şi comentate de o parte a mass media on line.

Prin afirmaţiile menţionate s-a creat o impresie publică defavorabilă privind activitatea justiţiei şi a procurorilor DNA, inducându-se ideea că aceasta se desfăşoară cu încălcarea dispoziţiilor legale. S-a afirmat că justiţia şi procurorii acţionează la comanda unor grupuri de interese în componenţa cărora se regăsesc inclusiv reprezentanţi ai sistemului judiciar, urmărindu-se discreditarea Parlamentului şi distrugerea unor instituţii politice.

Mai mult, prin referiri exprese la dosare penale de impact instrumentate de DNA (“Microsoft”, “ANRP”), se acreditează ideea că procurorii nu acţionează pentru recuperarea prejudiciilor cauzate prin infracţiuni, ci urmăresc să controleze decizia politică.

Verificările întreprinse au relevat legalitatea instrumentării şi măsurilor asiguratorii dispuse în vederea recuperării prejudiciilor în dosarele menţionate.

Afirmaţiile domnului Traian Băsescu, fost preşedinte al României şi lider al unui partid politic, persoană care se bucură în continuare de o anumită cotă de încredere din partea opiniei publice, reprezintă o deformare a realităţilor de fapt, de natură să inducă ideea unei funcţionări anormale şi incorecte a sistemului judiciar, în special pe componenta de exercitare a sarcinilor de serviciu ale procurorilor DNA, parte a mecanismului justiţiei.

Plenul Consiliului a apreciat că afirmaţiile domnului Traian Băsescu au depăşit limitele admisibile ale libertăţii de exprimare şi sunt de natură să producă un impact negativ asupra credibilităţii sistemului judiciar, aducând atingere independenţei procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, independenţei şi prestigiului sistemului judiciar în ansamblul său.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.