Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Traian Băsescu joacă tare: Nu e permis să facă declarații fără a da doi bani pe interesul României

Declarațiile lui Jean Claude Juncker de la Passau arată o involuție formidabilă a Uniunii Europene în raporturile sale cu Moscova, a declarat fostul președinte Traian Băsescu la B1 TV. Acesta a mai susținut că Bucureștiul trebuia să aibă o reacție extrem de tăioasă în fața acelor afirmații, mai ales că ele denotă o lipsă de interes față de securitatea României.

Citește și: Antena 3 pierde un nou meci cu Traian Băsescu: Ce se întâmplă cu postul de știri

”E o involuție formidabilă a UE în raporturile cu Rusia. Vă asigur că declarațiile lui Juncker de la Passau nu sunt declarații făcute că așa crede el. Acele declarații au avut binecuvântarea Germaniei și a Franței, nu și a Marii Britanii.

Juncker e doar un exponent a unor poziții a marilor puteri economice și militare din interiorul UE. De aceea eu am reacționat și m-a surprins că nu a existat o reacție extrem de dură pentru că oricine înțelege că nu le-a făcut de capul lui. Și le-a mai si făcut la Passau, în Germania, nu în altă parte.

Citește și: BOMBĂ Liviu Dragnea a divorțat: Președintele PSD a rămas fără Bombonica

Din punct de vedere al susținerii nevoilor noastre de securitate în interiorul UE trebuie făcute clarificări imediate, iar președintele trebuia să aibă o reacție extrem de tăioasă în raport cu declarațiile lui Juncker. Reacția nu a existat. Autoritățile de la București trebuie să fie active pentru că nu este permis ca Junker să facă aceste declarații fără a da doi bani pe interesele României.

România nu are niciun motiv să nu creadă în relația ei cu SUA. Deocamdată, pe toate palierele, cu toate ocaziile, SUA a fost corectă cu România. Există tendința să se facă o confuzie. Mulți cred că rachetele de la Deveselu sunt o socoteală între România și SUA, ceea ce a și fost în fază inițială, dar acele rachete la care se tot stropșeșsc oficialii de la Moscova sunt din sistemul NATO. Sistemul de la Deveselu e parte dintr-unul care cuprinde mai multe părți: 1. sistemul de radare din Turcia, 2. rachetele la Deveselu, 3. sistemul de rachete echivalente din Spania, 4. sistemul din Polonia. trei din patru compenente sunt deja finalizate. Cine crede că rușii se stropșesc la România cu amenințări din astea de două parale nu înțelege că România e parte a unui sistem. Rusii numai propagandistic se stropșesc peste gard la România când ei deranjează tot sistemul.

Citește și: România intră în ALERTĂ NAȚIONALĂ: Armata a mobilizat rezerviștii pentru APĂRARE

Mă îngrijorează deciziile Franței și Germaniei exprimate prin vocea lui Juncker, care numai nu spune <>. Ăsta e mesajul lui Juncker, pe care l-am apreciat pentru sprijinul pe care l-a dat României, dar acum cred că a sărit calul.”, a declarat fostul președinte.

Franța și Germania au pretenția eronată că pot vorbi în numele Uniunii Europene și, probabil, opoziția lor față de aderarea României la Schengen este o concesie făcută lui Putin, a declarat Traian Băsescu.

Citește și: BOMBA zilei: Un ”greu” al UNPR e acuzat de evaziune fiscală

”Eu nu sunt foarte optimist pentru că o parte esențială a cordonului de securitate, anume Ucraina, a fost puternic afectată de înțelegerea dintre Berlin, Paris și Moscova și ce s-a creat în estul Ucrainei nu e nicidecum un semn de integritate teritorială a Ucrainei. Ce au pregătit cei trei pentru estul Ucrainei se va reflecta imediat și în Transnistria.

Citește și: Cozmin Gușă dezvăluie mutările pe care le fac SUA în România

Cele două puteri europene, Franța și Germania, au pretenția eronată că pot vorbi în numele Uniunii Europene, iar România nu trebuie să recunoască acest fapt. Nu i-am văzut înghesuindu-se pe prea mulți francezi și nemți să vină în comandamente. Îi aducem eventual cu arcanul, că altfel nu prea vin.

Securitatea României stă în existența ei în NATO, în relația bilaterală cu SUA din interiorul NATO. Putem miza pe parteneriatul cu SUA indiscutabil. Nu mai am acces la informații, dar sunt îngrijorat de poziția puterilor europene. Nu mă refer la Marea Britanie care va fi un partener de securitate deplin. Așa cum stiu eu, vor fi două puteri mari, una globală - SUA - și una europeană - Marea Britanie -, care nu vor lăsa România.

Citește și: 32 PNL, 4 PSD: Senatorii care au votat împotriva Agenţiei de Administrare a Bunurilor Sechestrate

Să nu credeți că este întâmplătoare poziția Franței și Germaniei față de aderarea României la Schengen. Eu aș trece-o la capitolul concesii făcute lui Putin”, a declarat Băsescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.