Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Traian Băsescu s-a DEZLĂNȚUIT la Chișinău, în fața ziariștilor ruși: 'Unii sunt cu tancuri, alţii cu bani'

romaniatv.net
traian basescu nervos

Republica Moldova reprezintă un coridor sanitar, atât pentru Rusia, cât şi pentru Uniunea Europeană, a apreciat Traian Băsescu în timpul unei întâlniri cu jurnalişti de limbă rusă desfăşurată joi la Chişinău, informează portalul moldnova.eu.

'Rusia reacţionează pentru a păstra acest coridor sanitar în jurul frontierelor sale. Acelaşi lucru îl face şi Uniunea Europeana. Unii sunt cu tancuri, alţii cu bani. Fiecare cu ce are', a declarat Băsescu.

Citește și: Lovitură de proporții pentru Radu Moraru! Din ce motiv a fost DAT AFARĂ de la Nașul TV

'La semnarea Acordului de Asociere de către Ucraina cu Uniunea Europeană, reacţia Rusiei a fost promptă - Crimeea. În acelaşi timp, Uniunea Europeană trimite bani pe proiecte, condiţionează banii pentru îndeplinirea unor etape în instituţii. Astfel, dacă UE reuşeşte să transforme instituţiile, să reducă actele de corupţie în aşa mod încât acestea să funcţioneze după reguli democratice, europenii câştigă foarte mult. Astfel de ţări democratizate vor fi greu de atras în sfera de influenţă a Rusiei', a explicat fostul preşedinte la conferinţa de presă cu jurnaliştii ruşi.

Întrebat de jurnaliştii ruşi cine este duşmanul acţiunilor României în Republica Moldova, preşedintele ţării, Igor Dodon, sau preşedintele democraţilor, Vlad Plahotniuc, Traian Băsescu a spus că 'măcar Dodon e sincer şi de la el ştii la ce sa te aştepţi'.

Citește și: Comisia Europeană le-a spus „NU” autorităților române! În ce problemă ne-a refuzat UE

Fostul preşedinte al României a precizat că nu are alţi parteneri în Republica Moldova decât pe liderul Partidului Unităţii Naţionale, Anatol Şalaru, vicepreşedintele acestui partid, Ana Guţu şi pe Constantin Codreanu, deputat în Parlamentul României, mai menţionează moldnova.eu. El a mai precizat că nu are niciun fel de problemă cu Maia Sandu. 'M-a şocat atitudinea faţă de propria ţară la o dezbatere de la Vilnius. Dacă ar candida azi împotriva lui Dodon tot pe Maia Sandu aş susţine-o', a spus Traian Băsescu.

Cât despre unire, el a menţionat ca aproximativ 80% dintre români pledează pentru reîntregirea ţării, în timp ce în Republica Moldova procentul celor care şi-ar dori unirea cu România atinge aproximativ 21%. Dar 'dacă ne vom aşeza la masa negocierilor pentru unire, trebuie sa discutăm, în primul rând, despre ce se întâmplă cu minorităţile', a indicat Băsescu. 'Minorităţile şi Transnistria sunt cele mai importante subiecte', a insistat el, scrie agerpres.ro.

Citește și: O nouă televiziune intră în forță pe piața din România! Când se lansează și ce va oferi

Tot în ceea ce priveşte unirea, el a sesizat şi problema decalajului de dezvoltare dintre România şi Republica Moldova. 'În 1990 România şi Moldova aveau aproximativ acelaşi produs intern brut pe cap de locuitor. PIB-ul Romaniei este astăzi de 6,7 ori mai mare decât în Moldova. Aceasta creştere s-a datorat tuturor proceselor pentru pregătirea intrării în UE. Cu cât decalajul creşte, cu atât costurile reunificării vor fi mai mari', a spus politicianul român.

Citește și: Negocierile se apropie de SFÂRȘIT! Cine va cumpăra cea mai importantă farmacie din România

Pe de altă parte, el a subliniat că Republica Moldova are nevoie de mult timp pentru a scăpa de mentalitatea sovietică. 'În anii 1990 nouă ni s-a spus ca avem nevoie de 20 de ani ca sa scăpăm de metehnele comunismului. Cei 20 de ani au trecut deja, iar eu cred ca mai avem nevoie de timp pentru a scăpa de zgura educaţiei comuniste. În România oamenii încă aşteaptă sa vină statul să le dea salariu, ajutor social, sa le are pământul. Încă avem această mentalitate, pentru că generaţia în vârstă transferă către copii aceste mentalităţi. Deci noi avem nevoie de timp, darămite Moldova. În Moldova a existat mai multă minciuna din partea politicienilor decât în România', a punctat Băsescu.

Citește și: Românii cu rate, „zguduiți” de o nouă creștere a ROBOR! Nivel RECORD pentru ultimii trei ani .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.