Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Traian Băsescu spune că doar Klaus Iohannis mai poate să-i stăpânescă pe protestatari

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Traian Băsescu Klaus Iohannis Băsescu consultări Cotroceni

Preşedintele Partidului Mişcarea Populară, Traian Băsescu, a apreciat că şeful statului are o responsabilitate majoră, fiind singurul care poate calma protestele, care ar putea ajunge de necontrolat.

"Ne îndreptăm spre (...) riscul ca nimeni să nu mai poate controla ce se întâmplă, şi aici responsabilitatea preşedintelui Klaus Iohannis este majoră, pentru că, în opinia mea, este singurul care poate calma lucrurile. Să vedem ce evoluţii vor fi. Personal, sunt îngrijorat", a precizat Băsescu, vineri, pentru B1Tv.

Citește și: EXPERIMENT A mers pe stradă goală, doar vopsită: Reacțiile oamenilor – VIDEO HOT

Acesta a adăugat că, în cazul în care ar fi fost preşedinte al ţării, în acest moment, nu ar fi mers în rândul manifestanţilor, fiind vorba de un miting neautorizat. Pe de altă parte, a menţionat că membrii partidului pe care îl conduce au libertatea de a acţiona cum le "dictează conştiinţa".

"Şi nu cred că este cazul ca oamenii politici să fie în piaţă, pentru că este şi o bătălie pentru a confisca ce se întâmplă în piaţă, o bătălie între partide. Or, cred că asta dăunează credibilităţii manifestării. (...) În ceea ce mă priveşte, în mod categoric voi avea o poziţie moderată, îngrijorat de evoluţiile care pot fi, mai ales plecând de la două premise. Pe de o parte: decizia PSD de a merge înainte (...) pe de altă parte, domnul Iohannis, care ridică continuu miza", a mai precizat el.

Citește și: Asta trebuie să faci dacă vrei să trăiești mult: Regulile de respectat

În altă ordine de idei, Băsescu a apreciat că toate prevederile OUG nr.13/2017 de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură penală au intrat deja în vigoare, chiar şi cele în cazul cărora este prevăzut un termen de zece zile. În acest sens, senatorul PMP a citat art. 115, al. 5 din Constituţie, conform căruia "ordonanţa de urgenţă intră în vigoare numai după depunerea sa spre dezbatere în procedură de urgenţă la Camera competentă să fie sesizată şi după publicarea în Monitorul Oficial".

Citește și: Justin Bieber și-a vândut Ferrariul: A obținut o sumă fabuloasă – VIDEO

"La Constituţie nu poţi să adaugi, doar poţi să explici. Spune că sunt două condiţii care fac o ordonanţă de urgenţă intrată în vigoare: depunerea la Parlament şi publicarea în Monitorul Oficial. După părerea mea - şi aici vor fi dispute constituţionale - având în vedere că această ordonanţă - la care capitolul 2 şi 3 au intrat în vigoare imediat, iar capitolul 1 a rămas să intre peste zece zile - dacă citim bine care sunt condiţiile de intrare în vigoare a unei ordonanţe de urgenţă, constatăm că au intrat toate trei capitolele în vigoare. Chiar dacă a scris acolo că capitolul 1, care vizează modificări în Codul penal, intră peste zece zile, nu poate Guvernul să dea norme peste Constituţie. Este o interpretare. Sigur, nu sunt profesor de Constituţie, dar daţi-mi voie să am acest dubiu din punct de vedere constituţional", a spus el.

Citește și: Telekom ar putea pleca din România. Orange şi RCS & RDS negociază preluarea operaţiunilor

Băsescu a adăugat că Legea fundamentală a ţării nu prevede posibilitatea introducerii unui termen pentru intrarea în vigoare a ordonanţelor de urgenţă.

"Şi mai este un element care arată că au intrat în vigoare: faptul că au fost atacate. Nu poţi să ataci la CCR un act normativ care nu este în vigoare. Deci, este clar că Avocatul Poporului, preşedintele, CSM, procurorul general, cei care au atacat această ordonanţă de urgenţă recunosc că este în vigoare", a conchis el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.