Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Traian Băsescu vrea să cucerească electoratul captiv al lui Klaus Iohannis

revista presei

Evenimentul Zilei:

Traian Băsescu proclamă apusul clasei politice actuale, reclamînd nevoia unor partide noi, alcătuite din  oameni noi, „oameni care nu au participat la compromisurile tranziției”. Tranziția a început în ianuarie 1990. Pentru ca un om să nu fi participat la compromisurile tranziției, ar trebui să aibă maximum 18 ani acum. Aceasta deoarece participare la compromisurile tranziției nu înseamnă numai participare la politică; înseamnă și participare la viața social-economică, la viața culturală, la viața gazetărească, ba chiar și la viața sexuală. Teza oamenilor noi nu e nouă. De fiecare dată, ea a fost vînturată pentru a justifica acapararea Puterii de către un om sau de către un partid. Cînd s-a pus problema ca o nouă bandă de jefuitori să pună și ea mîna pe o ciosvărtă, a fost scoasă din joben teza oamenilor noi, care trebuie să ia locul oamenilor vechi... Chiar și realitatea numită Klaus Iohannis contrazice teza propagandistică a lui Traian Băsescu. E Klaus Iohannis un om nou? Dar cei care alcătuiesc administrația prezidențială sînt ei oameni noi? Traian Băsescu s-a remarcat în mandatul său prin pragmatismul aprecierilor. Aserțiunile de la Timișoara sînt ale unui propagandist al lui Klaus Iohannis și nu ale unui fost președinte. De ce s-a lansat Traian Băsescu în această teză propagandistică, zisă papagalicește pînă acum de apostolii Binomului SRI-DNA? Pentru că Traian Băsescu vrea să cucerească electoratul captiv al lui Klaus Iohannis. Fără a pricepe că în ultimul timp, acest electorat e cu precădere electorat USL, fericit că la Cotroceni a ajuns, în fine, cineva care nu mai dușmănește PSD.

Digi24:

Sterling, compania canadiană cu perimetre concesionate în Marea Neagră, vinde tot ce are prin România. Vinde pentru 42,5 milioane de euro toate operaţiunile, care constau de fapt în perimetre de exploatare luate de la stat. Unele cu cântec, cu drepturi cedate de guvernul Tăriceanu pe ultima sută de metri de mandat, înainte de a se cunoaşte decizia de la Haga din 2009 în disputa dintre România şi Ucraina. Sterling nu a făcut mare lucru pe aici. A mai dat puțin cu ţeava prin mare, ca să nu piardă concesiunea. Dar când se trage linie şi vinde, Sterling face o mulţime de bani. În total poate ajunge la peste 120 de milioane de dolari, bani făcuți foarte simplu şi fără prea mare efort. Poate fi un tun de zile mari, dat legal. Cu resurse naturale care aparţin statului. Sterling deţine drepturile majoritare în două perimetre, Pelican şi Midia, şi are participaţii minoritare în blocurile Muridava şi Luceafărul. Sunt drepturi care fiecare în parte valorează câteva zeci de milioane de dolari la care se pot adăuga beneficii de la resursele descoperite, dacă există prevederi în contractul de vânzare... Pentru Sterling pare un final fericit. De-a lungul anilor a demonstrat că asta doreşte, să vândă concesiunile luate în România. A încercat de mai multe ori. Chiar din 2009, compania înregistrată în Canada a căutat să-şi vândă drepturile obţinute prin concesiune. A vrut să le cedeze grupului Melrose într-o afacere estimată la acea vreme la 90 de milioane de dolari. A fost un eşec. Până la urmă, Sterling şi-a găsit un partener pentru perimetrele Midia şi Pelican, un grup înregistrat în Olanda, Petro Ventures, care a venit cu bani pentru explorare.

Romania Libera:

Procurorii români acuză un fost ministru de Finanţe că a ascuns trei lingouri de aur, 90.000 de dolari şi un tablou semnat de un pictor impresionist francez în seiful unui prieten, relatează Financial Times, în ediţia electronică, articol preluat şi de Mediafax. Un judecător spaniol apreciază că Partidul Popular (PP) de guvernământ a fost implicat în activităţi ilegale de finanţare în perioada 1990-2008, iar cazul ar trebui să ajungă în instanţă. În Italia, ministrul Transporturilor a demisionat, în condiţiile în care zeci de oficiali guvernamentali şi oameni de afaceri sunt investigaţi, sub suspiciunea de implicare în contracte publice falsificate, în valoare de 25 miliarde de euro. Între timp, partidul britanic antieuropean UKIP l-a exclus pe unul dintre eurodeputaţii săi pentru o tentativă de a mări exagerat o notă de plată. Cele patru incidente, care s-au petrecut luna aceasta, arată că procurorii, judecătorii şi chiar liderii politici din cea mai mare parte a Europei sunt mai serioşi în ceea ce priveşte descoperirea şi pedepsirea actelor de corupţie. În principiu, asaltul politic şi juridic împotriva corupţiei ar trebui să consolideze Europa în confruntarea sa cu Rusia, deoarece scandalurile de corupţie care discreditează politica europeană reprezintă un dar pentru propagandiştii de la Moscova, care ironizează presupusa degenerare a sistemelor politice şi valorile etice europene. Campania Europei împotriva corupţiei, deşi încă neuniformă, este o recunoaştere a faptului că, pe fondul problemelor financiare şi al măsurilor de austeritate, societatea îşi pierde răbdarea faţă de comportamentul neadecvat al liderilor săi.

 

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.