Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tranzacţia începutului de an: Ce firmă românească s-a vândut pentru o sumă uriaşă

bani euro

Un gigant din Franţa a cumpărat trei firme româneşti deţinute de către familia Ciurtin. Acționarii Albalact, care dețin 70% din companie, au semnat un contract de vânzare a producătorului de lactate către grupul francez Lactalis, însă implementarea contractului și prețul de achiziție vor fi stabilite ulterior, după îndeplinirea mai multor condiții.

"În data de 27 ianuarie 2016, conducerea Albalact S.A.(...) a fost informată de către următorii acționari ai săi: Raul Ciurtin, Lorena Beatrice Ciurtin, Crisware Holdings Limited, Croniar Holdings Limited și RC2 (Cyprus) Limited (Acționarii Vânzători) cu privire la următoarele: Lactalis a încheiat un contract cu Acționarii Vânzători care dețin cumulat 70,3% din capitalul social al Albalact — unul dintre liderii pieței de lactate din România — având drept obiect dobândirea tuturor acțiunilor deținute de Acționarii Vânzători", se menționează într-un comunicat al companiei.

Citeşte şi: Predoiu: Să vedem de unde va crește contul fundației lui Victor Ponta

Acest contract prevede condiții precedente uzuale de finalizare a tranzacției, incluzând, dar fără a se limita la, aprobarea Consiliului Concurenței din România și lipsa oricărei schimbări negative semnificative, astfel cum a fost agreat contractual de către părți. Sub rezerva îndeplinirii acestor condiții precedente, Lactalis intenționează să inițieze o ofertă publică de preluare voluntară, având drept obiect 100% din acțiunile deținute de acționarii Albalact, primind angajamente ferme din partea Acționarilor Vânzători de a subscrie toate acțiunile pe care le dețin în oferta de preluare.

Citește si: Ponta și 6 ex-miniștri, în fundația BSRP. Lista membrilor și SURPRIZA din panoul de onoare

"Prețul pe acțiune va fi determinat prin deducerea din suma de 407,3 milioane lei a datoriei nete ajustate, definită contractual, prin referință la ultima zi a lunii imediat anterioare lunii în care condițiile precedente au fost îndeplinite (datoria netă ajustată include datoria financiară minus numerar și echivalente în numerar, precum și provizioane și alte elemente similare datoriilor și orice prejudiciu suferit de Albalact în afara cursului obișnuit al activității, ajustări rezultate din normalizarea capitalului circulant net, astfel cum s-a agreat între Acționarii Vânzători și Lactalis) împărțită la un număr de 636.366.282 acțiuni (determinat ca numărul total de 652.708.867 de acțiuni minus acțiunile proprii cu excepția celor scadente în cadrul Programului de Remunerare a Angajaților)", se arată în comunicat.

Vezi şi: REACȚIA Primăriei Sectorului 2 cu privire la verificările de la Arena Națională

Reprezentanții companiei au adăugat că prețul final pe acțiune în cadrul ofertei publice de preluare va fi calculat numai după îndeplinirea condițiilor precedente, cu puțin timp înainte de depunerea documentației aferente ofertei de preluare. Inițierea ofertei de preluare și prețul din oferta de preluare sunt supuse în continuare obținerii tuturor aprobărilor relevante din partea Autorității de Supraveghere Financiară din România. Exclusiv în scop exemplificativ și în baza unei datorii nete ajustate de 118,2 milioane lei la data de 30 septembrie 2015, din formula de calcul ar reieși un preț per acțiune de 0,4543 lei. Prețul exemplificativ de 0,4543 lei/acțiune include o primă de aproximativ 37% la prețul de închidere de tranzacționare pe Bursa de Valori București la data de 27 ianuarie 2016. Acest calcul se bazează pe date financiare istorice ale Albalact și nimeni nu își poate întemeia în niciun fel decizia de a investi sau orice altă decizie în legătură cu acțiunile Albalact pe un astfel de calcul.

Vezi şi: Prima reactie a Primariei Bucuresti in mega-dosarul DNA

"Având în vedere condițiile precedente din contractul dintre Acționarii Vânzători și Lactalis și cerința de a determina prețul la o dată ulterioară, nu există certitudine că acest contract va fi implementat sau că va fi implementat la prețul prevăzut în exemplul de mai sus", au subliniat reprezentanții companiei.

Albalact — Alba Iulia este cea mai mare societate cu capital majoritar local în industria laptelui. Înființată în 1971, Albalact a fost transformată în societate pe acțiuni în anul 1990 și privatizată în 1999. Albalact are acționariat majoritar român, iar acțiunile emise de Albalact sunt admise la tranzacționare la categoria standard a Bursei de Valori București. Albalact deține 99,01% din acțiunile Rarăul Câmpulung Moldovenesc și 100% din societatea de logistică Albalact Logistic SRL, având peste 1.000 angajați în toate cele trei entități. Albalact comercializează produse proaspete, pasteurizate și UHT sub brandurile Zuzu, Fulga, Rarăul, Albalact și Poiana Florilor. Lactalis este lider la nivel mondial în industria procesării laptelui, deținând multe branduri internaționale de succes, precum "President", "Parmalat", "Galbani". Grupul are în prezent 75.000 de angajați și deține peste 200 de fabrici localizate în 43 de țări la nivel mondial. În 2015, Grupul Lactalis a avut o cifră de afaceri de 17 miliarde de euro. În România, Lactalis a cumpărat brandul de lactate LaDorna în 2008, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.