Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tratament revoluţionar împotriva orbirii

Cercetătorii britanici sunt pe punctul de a revoluţiona medicina. Ei au început cu bine un experiment cu celule suşă, considerat inovator, în speranţa că vor dezvolta apoi un tratament eficient împotriva unei boli care cauzează orbire.

Experimentul este calificat ca fiind unul revoluţionar. Dacă se va dovedi un succes, va fi pentru prima dată în istorie când un pacient scapă de riscul orbirii printr-o astfel de intervenţie.

Operaţia considerată un succes medical a fost prima dintr-o serie de zece intervenţii programate pentru un grup de pacienţi diagnosticaţi cu o afecţiune denumită "degenerescenţă maculară umedă cauzată de vârstă" (AMD).

Această afecţiune vizează o mică arie a retinei, care ne permite să vedem clar detaliile fine şi să putem face activităţi precum cititul sau şofatul. Degenerescenţa maculară afectează abilitatea de a vedea la distanţă sau aproape. Astfel, anumite activităţi, cum ar fi cititul sau introdusul aţei în ac pot deveni dificile, dacă nu chiar imposibile. Persoanele care au această afecţiune au probleme şi în a vedea cât e ora, pentru că văd conturul ceasului, nu însă şi ce indică acele lui.

Primul pacient a fost deja tratat în Marea Britanie, în cadrul unui experiment dezvoltat în colaborare cu grupul Pfizer şi derivat din celule suşă embrionare, scrie rfi.ro. Acestea reprezintă celule primordiale din organism, sursa tuturor tipurilor de celule din corp.

Cercetătorii spun că ele pot transforma medicina, oferind tratamente eficiente împotriva orbirii, diabetului juvenil şi rănilor severe. Criticii acestei metode se declară împotriva ei, întrucât acele celule suşă (stem) sunt recoltate din embrioni umani.

Revenind la cazul nostru, medicii chirurgi vor insera în spatele retinei un plasture special conceput, ce conţine celule crescute în laborator, care vor înlocui celulele moarte din partea din spate a ochiului bolnav.

Prima operaţie a fost realizată cu succes pe un pacient, iar medicii speră să afle rezultatul final al operaţiei, în ceea ce priveşte recuperarea vederii, până la începutul lunii decembrie.

Degenerescenţa maculară e responsabilă pentru aproape 50% dintre cazurile de orbire sau diminuare a acuităţii vizuale, pe plan mondial. De obicei, boala afectează persoanele în vârstă de peste 50 de ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.