Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Trei condamnări la moarte în Fâşia Gaza pentru 'colaborare' cu Israelul

israel gaza

Un tribunal militar din Fâşia Gaza, teritoriu palestinian controlat de Hamas, a condamnat la moarte duminică trei palestinieni acuzaţi că ar fi furnizat informaţii Israelului, a anunţat Ministerul de Interne din Gaza, citat de AFP citat de agerpres.

Cei trei - condamnaţi la moarte 'prin spânzurare' - mai pot face apel, menţionează comunicatul ministerial. 

Tribunalul a confirmat, între altele, încă trei pedepse capitale ca urmare a unei decizii rămase 'definitive' împotriva unor palestinieni condamnaţi pentru 'trădare' şi pentru că ar fi 'furnizat informaţii unor terţi ostili', adaugă ministerul, făcând aluzie tot la statul evreu. 

Alte opt condamnări - la pedepse variind între doi ani de detenţie şi închisoare pe viaţă - au fost de asemenea pronunţate, tot pentru 'colaborare' cu Israelul. 

Anterior sentinţelor de duminică, alte patru condamnări la moarte fuseseră pronunţate în Gaza de la începutul anului, potrivit Centrului palestinian al drepturilor omului (PCHR), care a denunţat 'aplicarea excesivă a pedepsei capitale' şi 'absenţa garanţiilor judiciare care să asigure un proces echitabil' în enclava palestiniană. 

Teoretic, toate condamnările la moarte în Teritoriile palestiniene trebuie aprobate de preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene, Mahmoud Abbas, care îşi are sediul în Cisiordania ocupată de Israel, dar Hamas nu-i recunoaşte legitimitatea. 

Legea palestiniană prevede pedeapsa capitală pentru cei care colaborează cu Israelul, pentru ucigaşi şi pentru traficanţii de droguri. 

În Cisiordania aflată sub control israelian, doar două execuţii au avut loc din 1994 până în prezent, dar niciuna după 2002. 

Între 2007, data preluării puterii de către Hamas în Fâşia Gaza, şi 2016, 96 de condamnări la moarte - nu toate executate - au fost pronunţate în enclava palestiniană, indica la sfârşitul anului 2016 Hamdi Shuqura, vicepreşedinte al PCHR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.