Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Trei județe, miza numirii viitorului ministru al apărării

MApN

stiripesurse.ro vă prezintă principalele teme ale zilei din presa de mâine:

National:

Cu toate ca „acoperitii” de la „Happy DGIA” deja exulta ca ar putea avea un ministru ca Ion Mocioalca, atat de usor de agatat din toate pozitiile, in aceste zile se fac eforturi mari pentru ca liderul pesedistilor din Caras Severin, finul lui Ponta, sustinatorul frenetic al lui Sorin Grindeanu, omul de casa al lui Ilie Sirbu si adept loial al lui George Maior sa fie uns ministru al Apararii. Adica omul care sa reprezinte Romania in apropiata vizita oficiala in care, printre altele, se vor pune la punct detaliile unor contracte de inarmare de aproximativ cinci miliarde de dolari. Iar cu toate ca, la prima vedere, ai putea baga mana in foc ca Liviu Dragnea mai degraba l-ar numi pe Victor Ponta ministru, decat pe „cumatrul” Mocioalca, „surubul” este strans politic, prin scoaterea pe taraba, ca la piata, a trei organizatii judetene ale Partidului Social Democrat: Caras Severin, Mehedinti si Timisoara. Iar targul propus este mai mult decat fatis: daca Mocioalca nu e pus ministrul Apararii, cele trei organizatii pleaca „angro” la Ponta, rupand astfel partidul. Ramane de vazut daca insa se va da OK-ul si de peste Ocean unde, totusi, la conducere sunt republicanii, ci nu democratii… (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

La scurt timp după tentativa eşuată de lovitură de stat de anul trecut, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi aliaţi săi au creat un fond suveran pentru a proteja active - de la cash la proprietăţi şi acţiuni - acum în valoare de aproximativ 200 mld. dolari, scrie Bloomberg.
De atunci, ofici­alii au lăudat crea­rea unei surse de capital atât de mari în afara bugetului drept o soluţie per­fectă, stârnind in­te­resul investi­torilor cu angajamente de a utiliza fondul pentru orice, de la susţi­ne­rea lirei şi impulsionarea pieţei acţiu­nilor la recapitalizarea băncilor şi reducerea costurilor de finanţare.
Conflictul dintre cele două tabere cu privire la modul cum ar trebui folosite activele a dus la blocaj, au declarat surse din apropierea fondului. Diviziunile sunt atât de profunde, încât tabăra lui Yildirim, co­fondator îm­pre­ună cu Erdo­gan al partidului de gu­ver­nă­mânt AKP, îşi exercită autori­tatea şi încearcă să-l în­lo­cuiască pe şeful fondului, Mehmet Bostan, care este susţinut de preşedinte şi familia sa.
Apariţia unui al doilea pilon al puterii AKP arată că guvernarea lui Erdogan nu este pe cât de absolută ar părea, potrivit lui Etyen Mahcupyan, fost consilier al predecesorului lui Yildirim, Ahmet Davutoglu, care nu s-a putut pune de acord cu preşedintele privind rolul premierului şi a demisionat după 21 de luni.
„Yildirim este foarte puternic, astfel încât s-ar putea gândi la perioada de după Erdogan“.
Unele surse familiare cu situaţia spun că se tem că fondul va fi folositîn scopuri politice sau pentru a îmbogăţi anumite companii. (Mai multe detalii AICI)

RFI:

Papa Francisc efectuează o vizită extrem de mediatizată în Columbia, ţară în care a fost lansat un proces de pacificare după ce timp de 53 de ani guerilele comuniste au răspîndit teroare şi s-au menţinut ca un veritabil stat în stat. La Bogota, capitala Columbiei, Papa Francisc a fost primit de preşedintele Manuel Santos şi urma să ţină joi o slujbă în faţa a 660 000 de fideli, după cum scrie Agenţia France Presse. Ca misionar al păcii şi mediator diplomatic Papa Francisc şi-a cîştigat o imensă popularitate planetară, iar cuvintele sale au o rezonanţă internaţională.
"Nu vă consideraţi învinşi, nu vă lăsaţi păcăliţi, nu vă pierdeţi bucuria de a trăi şi nu vă pierdeţi speranţa!" Iată doar una din frazele cu rezonanţă creştină dar şi politică rostite de Papa Francisc. El este un maestru al acestui tip de combinaţie, mai precis ştie să împletească între ele precepte biblice şi declaraţii politice.
Papa încearcă de fapt să-şi aducă o cît mai mare contribuţie la pacificarea unei ţări încă traumatizată de războiul civil din ultimii 53 de ani, şi divizată în privinţa actualului proces de pace. In cotidianul Le Figaro analistul Patrick Bèle arată că în prezent Columbia experimentează un proces de pace fără echivalent în lume, întrucît o organizaţie armată revoluţionară a acceptat să se transforme în partid politic. Această organizaţie, numită FARC, altfel spus Forţele armate revoluţionare ale Columbiei, a inspirat în ultimii 50 de ani o constelaţie de 30 de alte grupuri de guerila. Războiul fratricid din Columbia înseamnă un bilanţ de 260 000 de morţi, 60 000 de dispăruţi şi cel puţin şapte milioane de persoane deplasate.
Cînd papa spune “nu vă pierdeţi speranţa” el se adresează de fapt acelor columbieni care se îndoiesc că foştii combatanţi din junglă vor deveni peste noapte nişte militanţi politici cu maniere urbane acceptabile… Cînd papa spune “nu vă lăsaţi păcăliţi” el se referă probabil la campania pe care o duce fostul preşedinte Alvaro Uribe, adversar înverşunat al acordurilor de pace cu fosta guerilă. Din punctul său de vedere este inacceptabil ca nişte oameni care au sînge pe mîini să poată beneficia de impunitate, să poată fi aleşi în funcţii reprezentative şi să-şi finanţeze campaniile politice cu bani dubioşi… (Mai multe detalii AICI)

Hotnews:

Pe trei loturi de autostrada in lungime de 37 de km dinspre Campia Turzii spre Targu Mures nu s-a pus nici o lopata pe santier, desi contractele de executie au fost semnate de mai bine de un an. Este vorba de loturile 1, 2 si 3 din autostrada A3 Campia Turzii - Ogra, in continuarea celor 52 de km realizati de Bechtel langa Cluj-Napoca. De vina nu sunt constructorii si nici nu exista vreo problema cu finantarea proiectului, ci lipsa autorizatiei de construire. Motivul blocajului? Revizuirea Acordului de Mediu, documentul pe baza carei se da autorizatia de construire, nu este gata, desi procedura a fost atribuita direct in 2015 unei fime controversate, al carei actionar a fost condamnat definitiv pentru abuz in serviciu intre timp, si care avea termen de finalizare de sase luni.
Au trecut, insa, de atunci mai bine de 26 de luni, iar blocajul creat duce la aparitia unor decalaje intre diversele tronsoane ale autostrazii, decalaje care vor duce practic la imposibilitatea de folosi unele loturi odata finalizate.
"Vina este 100% a autoritatilor incapabile sa rezolve problemele birocratice la timp pentru a emite Acordul de Mediu si apoi autorizatia de construire", sustine Asociatia Pro Infrastructura (API) care acuza Ministerul Transporturilor si Compania de Drumuri de "incompetenta crasa si neputinta absoluta".
"Pe cei 47,3 km care vor uni (oare peste cati ani?!) Campia Turzii de Aeroportul Targu Mures, nu se lucreaza decat pe aproximativ 21 km, adica doar pe 45% din intreaga distanta. Si nu, nu este vina constructorilor, asa cum ii place dlui ministru Cuc sa manipuleze opinia publica. Vina este 100% a autoritatilor incapabile sa rezolve problemele birocratice la timp pentru a emite Acordul de Mediu si apoi autorizatia de construire pentru restul de 55% din acest tronson de autostrada!", detaliaza API. (Mai multe detalii AICI)

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.