Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Trofeul 'Femei Curajoase', decernat de Ambasada SUA la Bucureşti

hans klemm

Simona Voicescu de la Asociaţia "Necuvinte", căpitanul Alina Ţucă, profesoara Violeta Dascălu, jurnalista Sabina Fati şi medicul Letiţia Coriu au fost premiate joi seară, la Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, în prezenţa ambasadorului Hans Klemm. "Deşi aceste femei au experienţe diferite şi îşi desfăşoară activitatea în domenii diferite, le uneşte dorinţa de a înfrunta unele dintre cele mai dificile probleme cu care se confruntă România. Le suntem recunoscători pentru eforturile lor neîntrerupte şi suntem mândri să le onorăm aici", a afirmat ambasadorul, în cadrul evenimentului dedicat trofeului "Femei Curajoase din întreaga lume".

Printre cei prezenţi la eveniment s-a numărat şi procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, premiată în urmă cu doi ani de Ambasada SUA. Klemm a invocat un discurs recent al primei doamne a SUA, Melania Trump, rostit la Washington, la ceremonia de premiere a femeilor curajoase din întreaga lume, arătând că acesta le-ar putea descrie la fel de bine pe toate femeile premiate la Ambasada SUA: "Fiecare dintre aceste femei curajoase are o poveste extraordinară care trebuie să ne inspire pe fiecare dintre noi să realizăm mai mult decât ne-am imaginat vreodată că este posibil. Vieţile lor ne reamintesc de capacităţile infinite ale spiritului uman atunci când el este îndrumat de claritate morală şi de dorinţa de a face bine".

Ambasadorul american a vorbit despre marea câştigătoare Simona Voicescu, evocând parcursul acesteia cu ONG-ul "Necuvinte". "Când şi-a dat seama cât de puţine ONG-uri se ocupă de problema violenţei domestice, doamna Voicescu a ştiut că acela este domeniul asupra căruia trebuie să-şi concentreze eforturile. În 2013, ea a înfiinţat de una sigură Asociaţia Necuvinte şi s-a expus imediat la posibile acte de răzbunare ale abuzatorilor, ca şi la gândirea adânc înrădăcinată cu privire la rolurile bărbaţilor şi femeilor în societate. (...) Datorită eforturilor sale neobosite, în doar câţiva ani, doamna Voicescu a devenit un lider în eforturile de soluţionare a unei probleme considerate mult timp tabu în România. Şi, mai important de atât, ea a obţinut rezultate", a spus Hans Klemm.

El a adăugat că Simona Voicescu a avut un rol cheie în consolidarea legislaţiei naţionale privind ordinele de restricţie şi în educarea publicului şi a instituţiilor de aplicare a legii cu privire la identificarea şi ajutarea victimelor violenţei domestice. "Etica profesională pragmatică, perseverenţa şi curajul doamnei Voicescu contrazic opinia că violenţa domestică este o problemă personală, care a existat dintotdeauna şi la care nu există soluţie. Drept urmare, victimele violenţei domestice au un puternic susţinător, în timp ce alţi activişti aflaţi la început de drum au o sursă de inspiraţie pentru propria activitate", a adăugat ambasadorul american.

Câştigătoarea marelui premiu s-a declarat onorată de primirea distincţiei. "Este o mare onoare şi o surpriză, totodată, pentru mine. Nu mă aşteptam. Se numeşte 'Women of Courage', iar ceea ce fac eu nu consider curaj. Este puţină nebunie, dar consider o normalitate să lupţi pentru egalitate de şanse", a spus Voicescu, care a precizat că asociaţia sa luptă pentru egalitate de şanse şi combaterea violenţei în familie.

Consilierul politic al Ambasadei SUA, David Schlaefer, a arătat că în anul 2007 Departamentul de Stat a înfiinţat Premiul "Femei Curajoase din întreaga lume" pentru a le onora pe femeile care demonstrează curaj excepţional şi spirit de conducere în susţinerea drepturilor omului, egalităţii femeilor şi progresului social, asumându-şi adesea mari riscuri personale. "În fiecare an, fiecare ambasadă poate nominaliza un candidat pentru acest premiu. Însă România are mult mai multe femei curajoase şi extraordinare, profund dedicate comunităţilor lor", a afirmat Schlaefer, motivând acordarea celorlalte patru premii, pe lângă marele premiu.

Ambasada SUA a premiat-o şi pe Alina Ţucă, care a devenit membru al forţelor armate în 2004 şi a absolvit Academia Forţelor Terestre ca şefă de promoţie. Ea a fost în teatrele de operaţii de două ori, în Afganistan şi în Congo. În Congo, Alina Ţucă a început să se ocupe de problema egalităţii de gen. O altă premiată a fost Violeta Dascălu, profesoară timp de 28 de ani. În ultimii opt ani, ea a fost director al Şcolii gimnaziale Ferdinand I din cartierul Obor din Bucureşti. Violeta Dascălu colaborează în activitatea sa cu universităţi, o academie de teatru, Poliţia şi cu Federaţia de Arte Marţiale. Cu ajutorul unui ONG a pus bazele unei grădini de permacultură care este întreţinută de elevi. Doar opt copii din şcoala condusă de Violeta Dascălu au abandonat cursurile în 2016, faţă de 50 în 2010.

Jurnalista Sabina Fati a lucrat în perioada 1994 - 2002 la Radio Europa Liberă, unde a promovat transparenţa şi lupta împotriva corupţiei. Pentru a scrie despre regimurile ale căror politici externe pot influenţa securitatea României şi a lumii ea a mers în deşertul Gobi, Asia Centrală, Iran, Azerbaidjan, Georgia, Turcia, Ucraina, Rusia, Crimeea, Abhazia şi Bulgaria. Un alt premiu a fost acordat medicului Letiţia Coriu, fondator al Alianţei Medicilor, care s-a opus propunerii Guvernului din 2015 de a legaliza plăţile informale. ONG-ul a contestat şi compensaţiile acordate medicilor de gardă.

La evenimentul de la Ambasada SUA au participat peste 100 de persoane, între care s-au numărat miniştii Ana Birchall şi Rovana Plumb, consilierul prezidenţial Laurenţiu Ştefan, şeful Statului Major General, Nicolae Ciucă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.