Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Trump a oferit explicația momentului: De ce a retras sprijinul pentru rebelii sirieni

foxnews.com
trump

Preşedintele american Donald Trump a declarat luni că programul SUA de ajutor pentru grupările rebele siriene era "masiv, periculos şi ineficient", într-o încercare de a explica de ce a hotărât suspendarea acestuia, relatează AFP.

Declaraţia sa intervine la trei zile după anunţul făcut de generalul Tony Thomas, şeful forţelor speciale americane, potrivit căruia SUA pun capăt acestui program care a funcţionat timp de patru ani.

Citește și: TENSIUNI la înălțime între China și SUA: Unde a fost interceptat un avion american de supraveghere

Washington Post a dezvăluit că preşedintele Trump este cel care a decis acum o lună încetarea programului respectiv.

Anunţând închiderea programului, generalul Thomas a asigurat că decizia nu a fost luată pentru a mulţumi Rusia, principalul aliat al preşedintelui Bashar al-Assad, ci în cadrul eforturilor destinate găsirii unei soluţii la conflictul din Siria.

Cu toate acestea, Washington Post titra luni: "Cooperarea cu Rusia devine un element central al strategiei lui Trump în Siria", citând o serie de oficiali sub rezerva anonimatului.

Reacţia lui Donald Trump a venit pe Twitter: "Washington Post al Amazon a inventat fapte despre decizia mea de a pune capăt livrărilor masive, periculoase şi ineficiente pentru rebelii sirieni care luptă împotriva lui al-Assad".

Predecesorul lui Trump la Casa Albă, Barack Obama, aprobase acest program de ajutor în 2013 într-un moment în care diferite grupări rebele încercau să obţină sprijin internaţional în cadrul luptei împotriva regimului sirian.

Citește și: Sute de morți în Sri Lanka, în cea mai mare epidemie de febră dengue din istoria ţării

Mii de combatanţi rebeli au fost instruiţi şi înarmaţi. Dar angajamentul SUA a rămas ambivalent din cauza îndoielilor cu privire la capacitatea rebelilor de a-l înlătura pe Bashar al-Assad de la putere, prioritatea fiind acordată luptei împotriva grupării jihadiste Statul Islamic, anunță Agerpres.

Interesul pentru acest program s-a erodat şi mai mult în 2016 după pierderea de către rebeli a zonelor din oraşul Alep, în nordul Siriei, în urma unei vaste ofensive desfăşurate de armata siriană cu sprijinul Rusiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.