Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Trump are de pierdut dacă decide retragerea din acordul nuclear, afirmă preşedintele iranian

Red Pepper
Hassan Rohani

Preşedintele american Donald Trump va fi singurul care va avea de pierdut dacă SUA se retrag din acordul nuclear cu Iranul, a declarat preşedintele iranian Hassan Rohani, transmite dpa. "Dacă cineva se retrage dintr-un acord internaţional, el are de pierdut, nu cel care rămâne", a explicat preşedintele iranian în cadrul unei reuniuni a cabinetului de la Teheran. El a adăugat că "respectarea unui acord arată demnitatea unui stat şi în ce măsură guvernul acestuia este demn de încredere".

Dacă Trump decide retragerea din acordul nuclear, imaginea SUA va avea foarte mult de suferit, în timp ce menţinerea acordului va fi o mare victorie pentru Iran, a mai spus Rohani. Acordul semnat în 2015 de Iran, pe de o parte, şi SUA, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania, pe de altă parte, vizează respectarea caracterului strict civil şi paşnic al programului nuclear iranian, în schimbul ridicării treptate a sancţiunilor internaţionale impuse Teheranului. De atunci, o lege îl obligă pe preşedintele american să notifice Congresului, la fiecare 90 de zile, dacă Iranul îşi respectă angajamentele şi dacă ridicarea sancţiunilor este în interesul naţional al Statelor Unite, conform Agerpres.

Până în prezent, Trump a "certificat" acordul, dar a lăsat să se înţeleagă că următoarea scadenţă, de la 15 octombrie, va fi crucială. Recent, el a afirmat că Teheranul nu a respectat "spiritul" acestui acord, pe care l-a numit în cadrul Adunării generale a ONU "una dintre cele mai proaste şi mai unilaterale tranzacţii în care au intrat vreodată Statele Unite". Conform legii, dacă acordul nu este certificat, congresmenii au la dispoziţie 60 de zile pentru a hotărî dacă reintroduc sancţiuni. Washingtonul ar putea încerca să profite de acest termen pentru a obţine de la partenerii săi europeni angajamentul de a redeschide negocierile cu Teheranul. Un asemenea demers ar antrena însă o perioadă de mare incertitudine legată de atitudinea pe care o va adopta Iranul, a notat AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.