Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Trump are un bulevard care-i poartă numele într-unul din cele mai sărace oraşe albaneze

Albania

Preşedintele american Donald Trump are din acest sfârşit de săptămână un bulevard care-i poartă numele într-unul din cele mai sărace oraşe din Albania, Kamza, situat la nord-vest de capitala Tirana, transmite duminică EFE. 

Bulevardul Donald J. Trump, lung de 500 de metri, a fost inaugurat duminică de primarul din Kamza, Xhelal Mziu, şi de liderul Partidului Democratic (PD, conservator, în opoziţie - n.r.), Lulzim Basha. Bulevardul Donald Trump se intersectează cu principala arteră a oraşului, Bulevardul Albastru, numit astfel după culorile steagului PD, şi se termină în strada Pacific, care duce către strada Europa. 

Donald Trump nu este primul politician al cărui nume este "împrumutat" unei străzi din Kamza. Există artere care poartă numele de George Bush, Nicolas Sarkozy sau Silvio Berlusconi. 

"Mziu face experienţe pe noi. Prea puţini oameni îi cunosc (pe liderii internaţionali menţionaţi - n.r.) şi majoritatea nici nu ştiu să pronunţe aceste nume dificile", a declarat pentru EFE Haxhi Hyra, un vânzător ambulant de ţigări care, din cei 250 de euro pe care-i câştigă lunar, trebuie să întreţină o familie formată din 12 persoane. "Pe Trump nici măcar americanii lui nu-l iubesc. În plus, e prietenul lui (Vladimir) Putin şi este prorus. Nu este bun nici pentru noi, nici pentru Europa", crede prietenul acestuia, Tahir, care l-a criticat pe primar că a dat numele preşedintelui american unei străzi care înainte se numea Iliria, "tărâmul strămoşilor noştri". 

Pentru Astrit Kastrati, care în prezent nu are un loc de muncă, autorităţile locale fac bine că numesc o stradă din oraş după un lider american, deoarece "fără ajutorul Statelor Unite nu ar fi existat nici statul albanez în 1912, nici un Kosovo independent". 

În Albania, una dintre naţiunile cel mai proamericane din Europa, există o statuie a fostului preşedinte american George W. Bush, în amintirea vizitei pe care acesta a efectuat-o în 2008 în oraşul Fushe Kruje. 

Kamza este unul dintre cele mai noi oraşe din Albania, creat după căderea comunismului, în 1991, când mii de albanezi şi-au părăsit locuinţele din nordul sărac şi s-au stabilit în împrejurimile capitalei în căutarea unei vieţi mai bune. Cu o populaţie de circa 100.000 de locuitori, oraşul se numără printre zonele cele mai sărace şi cu cea mai mare rată a şomajului din Albania. 

Primarul Mziu, membru al PD, a luat în noiembrie trecut această iniţiativă ciudată, declarându-l pe Trump "cetăţean de onoare" al Kamza şi calificându-l drept "model revoluţionar al noii ordini democratice, expert în economie, negociator în politica externă, comunicator cu minte ascuţită şi lider al timpurilor moderne".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.