Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Trump are un nou consilier pentru securitate. Un general obişnuit să îşi înfunte superiorii

Preşedintele american Donald Trump l-a numit luni pe general-locotenentul Herbert Raymond McMaster în postul de consilier pentru securitate naţională, un militar recunoscut pentru că spune deschis ce gândeşte şi pentru că îşi înfruntă superiorii, comentează Reuters, potrivit agerpres.

McMaster este un tactician militar şi un gânditor strategic respectat, însă alegerea sa i-a luat prin surprindere pe unii observatori, care se întreabă ce relaţie va avea totuşi acest general, a cărui carieră în armată s-a blocat uneori din cauză că a pus sub semnul întrebării autoritatea superiorilor, cu o Casă Albă care nu priveşte cu ochi buni criticile.

Citeşte şi: Un nou atac armat la Istanbul. Cinci persoane au fost rănite

"Este extrem de respectat de toată lumea din armată şi foarte extrem de onoraţi să îl avem", a declarat Trump presei la West Palm Beach, unde şi-a petrecut sfârşitul de săptămână. "Este un om cu un talent uriaş şi cu o experienţă uriaşă", a spus el.

Unul dintre subiectele asupra căruia Trump şi McMaster ar putea avea în scurt timp opinii diferite este Rusia. McMaster împărtăşeşte poziţia consensuală printre oficialii de securitate naţională că Rusia este o ameninţare şi un adversar al SUA, în timp ce predecesorul său, general-locotenentul în retragere Michael Flynn, părea să o fi considerat mai degrabă ca un potenţial partener geopolitic.

Trump şi-a exprimat în mai multe rânduri disponibilitatea ca SUA să aibă o relaţie mai bună cu Rusia decât în perioada administraţiei conduse de Barack Obama.

Flynn a fost demis din postul de consilier pentru securitate naţională la 13 februarie în urma apariţiei unor informaţii că l-ar fi indus în eroare pe vicepreşedintele Mike Pence în legătură cu faptul că a vorbit cu ambasadorul Rusiei în SUA despre sancţiunile americane înainte de învestirea lui Trump.

Înlăturarea lui Flynn, survenită la scurt timp după numirea sa, a fost o nouă lovitură pentru Casa Albă, afectată deja de o serie de controverse după învestirea lui Trump, printre care cea stârnită de ordinul care interzicea intrarea în SUA pentru cetăţenii din şapte ţări majoritar musulmane.

Citeşte şi: Cel puțin 11 centre evreiești din SUA, amenințate cu bombă. FBI a declanșat o anchetă

Consilierul pe probleme de securitate naţională este un asistent independent al preşedintelui şi nu are nevoie de confirmarea Congresului american. Rolul a variat de la o administraţie la alta, însă consilierul are dreptul să asiste la întâlnirile Consiliului de Securitate Naţională alături de şefii Departamentului de Stat, Departamentului Apărării şi agenţiilor de securitate cheie.

Senatorul republican John McCain, preşedintele Comisiei pentru servicii armate din Senat şi un critic fervent al lui Trump, a salutat totuşi decizia preşedintelui de a-l numi pe McMaster, spunând că este o alegere 'remarcabilă'.

Un fost ambasador american în Rusia în timpul lui Obama, democratul Michael McFaul, a salutat de asemenea pe Twitter numirea lui McMaster, spunând că este 'extraordinară' şi că noul consilier "nu se va teme să îşi ia şeful la întrebări".

Trump l-a numit de asemenea pe Keith Kellogg, un general în retragere care era consilierul pe securitate naţională în exerciţiu, în postul de şef de stat major al Consiliului de Securitate Naţională. John Bolton, fost ambasador american la ONU, va ocupa un alt post în cadrul administraţiei, a spus Trump.

Kellogg şi Bolton s-ar fi aflat printre cei luaţi în considerare de Trump pentru a-l înlocui pe Flynn. Prima alegere a preşedintelui, vice-amiralul în retragere Robert Harward, a refuzat postul săptămâna trecută.

Citeşte şi: Se întorc NINSORILE: Meteorologii au emis o atenționare COD GALBEN de zăpadă

În vârstă de 54 de ani, McMaster este un absolvent al Academiei Militare West Point, având totodată un doctorat în istoria Americii la Universitatea Carolina de Nord din Chapel Hill. În 2014, a fost inclus de revista Time în topul celor mai influente persoane, parţial datorită disponibilităţii sale de a critica sistemul.

Veteran de război, el şi-a câştigat gloria în primul război din Golf, unde a şi primit o decoraţie Silver Star.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.