Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Trump în China

Xi jinping donald trump china

Vizita lui Donald Trump în China va opune un președinte american slăbit și din ce în ce mai depășit de situație unui lider chinez aflat la apogeul puterii sale.

Donald Trump se află într-un moment mai degrabă prost, care vine în succesiune după alte momente mai degrabă proaste. Acasă gradul său de aprobare a scăzut la 37-39%, conform fivethirtyeight.com.

Fostul director FBI, Robert Mueller, desfășoară o anchetă privind implicarea Rusiei în campania lui dlui Trump. Vasta majoritate a comentatorilor cred că ancheta va ajunge inevitabil la președinte.

Aici se joacă un joc complicat de șah. Dl Trump nu este fără puteri. El îi poate ierta de crime pe cei care își vor ține gura sau, la limită, îl poate concedia pe dl Mueller. De aceea, acesta a adus deocamdată un număr limitat de acuze la adresa colaboratorilor președintelui. Acuzațiile care nu sunt formulate nu pot fi nici iertate. Și, dacă Mueller este recuzat, spune unele analize juridice, el poate preda ștafeta procurorilor statului New York unde au avut loc o parte din infracțiunile suspectate. O asemenea acțiune locală nu ar mai putea fi blocată de dl Trump. (Pe de altă parte, dacă ar exista o acuzație iertată, procuratura din New York nu ar putea începe urmărirea.)

Pe de altă parte, în Senat, există o propunere legislativă care l-ar proteja pe Donald Trump. Ea este blocată de republicani, dar democrații speră și fac manevre ca, în cazul în care președintele dă semne că și-ar concedia anchetatorul, republicanii să treacă legea rapid.

Pe acest fundal, vizita lui în Asia a adăugat noi elemente jenante. În Japonia președintele a mărturisit candid că nu se aștepta când a candidat să existe în lume atâtea țări.

Tot acolo, el s-a întâlnit cu interpretul melodiei umoristice PPAP („pen-pinapple-apple-pen”). Întâlnirea a fost organizată de gazdele japoneze. În circumstanțe normale, mai ales cu un sobru președinte republican, evenimentul ar fi fost poate la limita insultei și a gafei diplomatice. Dar Trump fiind Trump, presa americană reține mai degrabă tactul japonezilor care au găsit soluții pentru ca oaspetele să se simtă în largul său.

 

În schimb, Xi Jining, președintele Chinei, este în plină glorie. Recentul congres al Partidului Comunist Chinez a inclus în „Constituția” sa „Gândirea lui Xi Jining despre socialismul cu caracteristici chinezești în noua eră". O referință atât de generoasă îl pune pe dl Xi alături de Mao Zedung și De Xiaoping. Iar De Xiaoping a trebuit să moară întâi ca să primească această onoare.

Această poziție internă dominantă va întări mâna președintelui chinez în negocierile cu cel american. Iar China dezvoltă treptat ambiții de mare putere. Țara este a două putere economică a lumii (sau chiar prima după anumiți indicatori). Iar prin inițiativă „Belt and Road” (drum și centură), China anunță investiții ambițioase (deși cumva vagi) în proiecte de infrastructură răspândite pe tot globul.

Însă, cel puțin în public, este de așteptat ca cei doi să vorbească despre zonele unde interesele sunt reconciliabile. Donald Trump va vorbi despre Coreea de Nord. Chinezii, deși aliați cu regimul coreean, dau și ei semne că acesta a întins prea mult coarda. De asemenea, președintele american ar putea vorbi despre deficitul comercial dintre cele două state. China nu va face concesii majore dar, măcar pentru aparențe, nu va sfida pe față un partener economic atât de important ca America.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.