Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Trupele sprijinite de SUA au intrat în capitala Statului Islamic. Lupte violente de stradă

raqqa siria

Forţele majoritar kurde susţinute de SUA au pătruns sâmbătă în partea de vest a oraşului Raqqa, deschizând un al doilea front în principalul fief al grupării jihadiste Statul Islamic în Siria, relatează AFP, citând combatanţi kurzi şi o organizaţie neguvernamentală.

Şapte luni după lansarea unei vaste ofensive vizând alungarea jihadiştilor din Raqqa, "capitala" lor de facto în Siria, Forţele Democratice Siriene (FDS) au intrat în această săptămână pentru prima oară în Raqqa, printr-un cartier din estul oraşului. 

Sâmbătă, ele au intrat în vest, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO). 

"FDS au capturat partea vestică a cartierului Al-Sabahiya şi îşi consolidează poziţiile", a indicat pentru AFP directorul OSDO, Rami Abdel Rahman. "Ele au avansat apoi spre cartierul învecinat al-Romaniya, mai la nord, unde se confruntă cu Statul Islamic."


FDS au indicat la rândul lor într-un comunicat că au atacat sâmbătă al-Romaniya şi că "lupte violente au loc în acest cartier". 

Capturată de Statul Islamic în 2014, Raqqa a devenit simbol al atrocităţilor jihadiştilor, precum şi o bază de planificare a atentatelor comise în străinătate.


Unităţile FDS, care primesc de la coaliţia internaţională condusă de SUA sprijin aerian şi terestru, sunt poziţionate la est, nord şi la vest de Raqqa, zonele la sud de oraş şi cele de lângă Eufrat rămânând în continuare sub controlul Statului Islamic. 

În Raqqa, jihadiştii controlează o parte din cartierul Al-Sabahiya, FDS controlând cartierul Mechleb, în partea de est. 

Dar ele avansează mult mai dificil în nord, unde jihadiştii deţin o fostă bază militară a regimului sirian denumită "Divizia 17". 

"Statul Islamic şi-a consolidat mai mult apărarea accesului prin nord la Raqqa pentru că a presupus că FDS vor sosi pe acolo", a declarat Rami Abdel Rahman. "Intrările prin vest şi est în oraş erau mai puţin fortificate." 

Bătălia pentru Raqqa reprezintă unul din principalele fronturi ale războiului implicând mai multe părţi beligerante în Siria, care a lăsat în urmă deja peste 320.000 de morţi din 2011.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.