Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tudorel Toader: Este necesară o codificare a legislaţiei medicale

captura TV
tudorel toader

În România este necesară o codificare a legislaţiei medicale, o reunire a reglementărilor în domeniu, a declarat, vineri, la Iaşi, ministrul Justiţiei Tudorel Toader, care a precizat că ultima lege privind reforma în domeniul sănătăţii datează din 2006. "Lege care a fost de multe ori modificată, lege care de multe ori a fost declarată neconstituţională. Prin urmare, convingerea mea, este necesară o codificare a legislaţiei. Altfel spus, o reunire a multelor reglementări legale existente în domeniul medical sub conţinutul unei singure legi, evitându-se astfel suprapunerile normative, omisiunile, neclarităţile legislative. Ceea ce trebuie făcut, după părerea mea, această sistematizare a legislaţiei, această actualizare a legislaţiei faţă de 2006. Suntem în 2017 şi, între timp, am intrat şi în Uniunea Europeană. Trebuie un efort conjugat între specialiştii din domeniul sănătăţii, Ministerului Sănătăţii, cei de la Ministerul Justiţiei, pentru a da o formă coerentă, actuală legii, pentru a nu da interpretări diferite astfel încât pacienţii să nu rămână neprotejaţi, pe de o parte, dar nici medicii, acuzaţi pe nedrept de malpraxis", a declarat jurnaliştilor ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, conform Agerpres.

El a afirmat totodată că problema codificării legislaţiei medicale este şi tema pe care o prezintă la cea de-a treia Conferinţă de Malpraxis Medical, eveniment organizat în aceste zile de Universitatea de Medicină şi Farmacie Gr.T Popa din Iaşi. "Pornind de la principiul general că nimeni nu este în afara legii, nimeni nu e mai presus de lege, faptul că fiecare, într-un fel sau altul, în limite diferite, răspunde şi trebuie să răspundă pentru acte, fie ele şi culpabile. Malpraxis medical a existat întotdeauna, ca şi în celelalte profesii. În ultima perioadă, pacienţii au devenit mai preocupaţi de sănătate, de valorificarea drepturilor şi libertăţilor fundamentate, inclusiv dreptul la sănătate. Atunci, această creştere a standardelor de protecţie a drepturilor medicilor şi pacienţilor generează o devoalare mai accentuată a actelor de malpraxis", a afirmat ministrul Justiţiei.

Conform acestuia, cei care furnizează actul medical sunt şi trebuie să fie preocupaţi de protecţia proprie a intereselor legitime, astfel încât să nu intre în conflict cu legea penală şi cu cea civilă. "Problematica malpraxisului are o serie de nuanţe, de aspecte, care se discută (...) şi se propun soluţii. Sigur, nu vor fi găsite astăzi toate soluţiile, dar discutând şi dialogând, putem face paşi spre clarificarea legislaţiei medicale, problematicilor ţinând de malpraxisul medical şi de atingerea celor două obiective complementare: ale pacienţilor pe de o parte, ale furnizorilor de serviciilor medicale pe de altă parte", a spus ministrul Justiţiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.