Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tudorel Toader explică de ce NU a inițiat DEMITEREA lui Kovesi

Tudorel Toader

Tudorel Toader, ministrul Justiției, explică de ce nu a inițial procedura revocării șefei DNA și a procurorului general, deși a întocmit un raport dur în urma evaluării activității acestora. Invitat la emisiunea „Sinteza zilei” de la Antena 3, Toader a susținut că demiterea nu se impunea, pentru că există precedente, iar CCR nu judecă persoane.

Vezi și: Ministrul Justiției, anunț OFICIAL: Audit extern la DNA, DIICOT și PÎCCJ

Solicitat de Mihai Gâdea să dea o notă deciziei CCR pe tema conflictului juridic de natură constituțională între DNA și Guvern, ministrul Justiției a evitat un răspuns direct, însă s-a declarat mulțumit de soluția foștilor colegi de la Curte.

„Vreti sa ma puneti intr-o relatie sensibila cu fostii colegi. In prima zi de mandat ca ministru al Justitiei am avut onoarea ca prim-ministrul sa ma solicite sa reprezint guvernul in fata CCR, pledand pentru existenta unui conflict juridic de natura constitutionala, pentru faptul ca respectivul conflict a fost declansat de catre procurori prin ancheta cu privire la circumstantele adoptarii OUG 13. Daca eu am pledat in fata Curtii, daca decizia Curtii a fost in sensul sustinerilor mele, evident ca eu ca jurist, ca fost judecator, apreciez consistenta argumentelor care au stat la baza deciziei”, a declarat ministrul Justiției.

„Din păcate, nu este prima dată când o putere intră în zona de competență legală, constituțională a altei puteri. Poate a fost și mai grav. Nu am putea să mă declar încântat, dar perioada în care am fost judecător la CCR a fost perioada în care s-au adus în fața Curții cele mai multe astfel de momente. Curtea din care făceam si eu parte a dat aceleasi trei directii: a constatat conflictul, a dat cauza și a dat direcția pentru a nu se mai întâmpla. Niciodata nu s-a recurs la alte pedepse, altele decat remediile pentru a se preveni pe viitor”, a mai precizat Tudorel Toader.

Întrebat dacă această situație este una corectă, ministrul a răspuns: „Da, pentru că la rândul ei Constituția a suferit în cei 25 de ani numeroase interpretări, dezlegări. (...) Conflictele nu se nasc niciodată între persoane fizice. Se pot genera numai între autorități. Dacă în acele circumstanțe în care se naște un confict apar fapte de natură individuală cu caracter penal, poate să atragă răspunderea penală. CCR nu aplică sancțiuni, nu judecă ca să stabilească formele răspunderii. Judecă în abstract și spune dacă conduita unei autorități intră în conflict cu atribuțiunile altei autorități.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.