Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tudorel Toader și soarta anticorupției

Inquam Photos / George Calin
tudorel toader inquam

Azi au bubuit televizoarele. Breaking news-urile se succedau pe măsură ce ministrul Tudorel Toader își prezenta proiectul de modificare a pachetului de legi pentru Justiție. Una dintre modificările propuse la pachetul de legi ale Justiției prevede ca numirile în funcțiile de conducere la Ministerul Public să fie făcute de Secția de procurori a CSM, la propunerea ministrului Justiției, în baza unei proceduri transparente, din care este eliminat președintele României.

Această modificare va naște cele mai multe controverse. O parte din societate cea care a susținut de-a lungul timpului lupta anti-corupție, care a reacționat la OUG 13 se va pronunța împotrivă. Va spune că este o prevedere care va dăuna luptei anticorupție, pentru că astfel se elimină ultimul filtru ce putea opri abuzurile care ar putea fi făcute de către factorul politic.

De partea cealaltă, probabil, PSD exultă acum pentru că președintele este eliminat din acest mecanism și Ministrul Justiției va avea un cuvânt mai greu de spus.

Istoria ne-a demonstrat că de-a lungul timpului s-au dat lupte grele pentru numirea Procurorului General și al șefului DNA. Cel mai recent episod a fost al negocierii între Ponta și Băsescu pentru numirile de la vârful parchetelor de acum câțiva ani. Episodul negocierilor purtate prin intermediari a făcut vâlvă și la acel moment. Susținătorii lui Morar criticau numirea lui Kovesi deși și unii și alții susțineau statul de drept și lupta anti-corupție. Azi o aplaudă toți pe Kovesi, uitând acel episod.

La acel moment, a fost o negociere politică între șeful statului și premier pentru numirea acestora. Nu a existat un concurs, nu a fost un set de criterii clare, nu au existat proceduri. A încercat ceva Mona Pivniceru, dar nu a funcționat. S-a ajuns la negociere politică.

Premierul și-a pus omul pe care și l-a dorit în fruntea Parchetului General, pe Tiberiu Nițu, iar Președintele și-a pus șeful DNA și șeful DICOT.

Azi, o parte a societății se va inflama. Pe bună dreptate. PSD nu a dovedit că este un partid care luptă împotriva corupției. Din contră. PSD este condus de un condamnat penal. Social democrații atacă de câte ori pot instituțiile de drept. OUG 13 a părut o ordonanță făcută pentru a-și salva liderul.

Cei care susțin lupta anti-corupție văd în Iohannis singurul politician care poate asigura un echilibru. Îl văd pe președinte ca cel care poate să se opună PSD-ului și să asigure continuarea luptei anti-corupție. De aceea, reacția lor va fi astăzi foarte vehementă, pentru că acest proiect de lege îl scoate pe cel care reprezintă ultimul apărător al luptei anti-corupție din mecanismul de numire al procurorului general.

Dacă am fi într-un stat normal, într-un sistem bine pus la punct, am vedea că propunerea lui Toader nu este rea deloc. Se exclude mecanismul negocierilor politice și se trece la numirea unui Procuror General și al unui Procuror șef DNA pe baza unor proceduri transparente. Rolul principal revine Secției de Procurori din cadrul CSM, care va valida sau nu propunerea Ministrului Justiției.

Din punct de vedere al procedurilor, acest demers este mult mai potrivit unui stat democratic decât cel al negocierilor între factorii politici.

Dar nu suntem într-un stat normal, suntem într-un stat în care ”lupta anti-corupție” a ajuns instrument politic. Chiar și cei care susțin statul de drept închid ochii și nu vorbesc despre unele abuzuri ale justiției, ajung să vadă oameni care stau degeaba la pușcărie ca victime colaterale ale acestei lupte. Suntem statul în care cei care fură milioane de euro se plâng că procurorii DNA i-au prins pe o speță mult mai simplă, suntem statul unde oamenii politici vorbesc pe la colțuri și înjură DNA, dar apar la TV și se dau mari apărători ai dreptății. Suntem o societate alienată încă după 50 ani de comunism.

Tudorel Toader a făcut o propunere care va suscita o grămadă de controverse. A avut curajul să înainteze o propunere care să schimbe modul de numire. Cred că cheia va sta în acele „proceduri transparente”. Dacă ele vor fi cu adevărat niște proceduri care să scoată la final un produs bun calitativ, un procuror șef profesionist, onest, intransigent,atunci înseamnă că România a mai făcut un pas înainte. Întotdeauna mecanismele pe baza unor proceduri oneste va da rezultate mai bune decât un troc politic.

Cum ați fi privit acest mecanism dacă Ponta era Președintele României?

Nu vom avea stat de drept până nu vom depolitiza Justiția. Ieșirea din zona de negociere politică este un pas important în această direcție. Istoria ne va arăta dacă Tudorel Toader a făcut acest pas la timp sau s-a grăbit.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.