Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tudorel Toader: Nu am participat la nicio campanie electorală, deci nu am folosit tema graţierii în campania electorală

Inquam Photos / Octav Ganea
tudorel toader

Tema graţierii nu a fost folosită în campania electorală, a precizat luni ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, în plenul Camerei Deputaţilor. "Eu n-am participat la nicio campanie electorală, prin urmare nu am folosit tema graţierii în campanie electorală. În al doilea rând, n-am prezentat la CEDO nimic din planul de măsuri din foaia aceasta de parcurs, pentru că nu s-a împlinit termenul - jumătatea lui ianuarie. O pregătim, şi astăzi am discutat cu colegii din minister. Deci nu m-am prezentat la CEDO cu nicio măsură. (...) Cu privire la tehnica legislativă - nu toată lumea cunoaşte tehnica legislativă - punctual dumneavoastră mi-aţi cerut să grăbesc odată legile Justiţiei, dar vă informez acum, aici, că proiectul de lege pentru modificarea legilor Justiţiei nu mai este la Ministerul Justiţiei, că a fost preluat ca iniţiativă parlamentară de unii membri din comisia specială cu modificări, prin urmare eu nu am ce să mai grăbesc", a precizat Tudorel Toader, care s-a aflat luni la Camera Deputaţilor, conform Agerpres.

Răspunzând mai multor intervenţii ale deputaţilor, Toader a arătat, între altele, că este rezervat faţă de ideea construirii a peste 10.000 de noi locuri în penitenciare, aceasta fiind una nerealistă, în condiţiile în care un stat european are nevoie de reinserţie socială. "Sigur, şi eu sunt de acord cu dumneavoastră să fim riguroşi şi realişti. Vă dau însă un exemplu - în memorandumul privind intenţia CEDO de aplicare a hotărârii pilot, memorandum adoptat în aprilie 2016, se prevede ceva care mi se pare şi nerealist şi inutil - într-un termen scurt România să construiască un număr de 10.895 de locuri de detenţie. Păi dacă faci 10.000 de locuri de detenţie noi, e echivalentul a 10 penitenciare. E imposibil de realizat în câţiva ani de construit 10 penitenciare, câtă vreme n-am reuşit până acum chiar unul sau două, după cum, în opinia mea, e inutil să construim 10 penitenciare, pentru că populaţia penitenciară dinamică este în scădere, şi nu în creştere. O ţară civilizată n-are nevoie de multe penitenciare, are nevoie de reinserţie, de reintegrare socială, de penitenciare care să răspundă standardelor moderne europene. Prin urmare, sunt rezervat faţă de sugestia de a se prelua 15 unităţi militare şi a fi transformate în penitenciare, în condiţiile în care ştim la fel de bine faptul că uneori e mai costisitor să adaptezi o unitate penitenciară veche dezafectată decât să faci una nouă. Nu cred că avem nevoie de 10.000 de locuri noi de cazare, ci de maxim unul, două, poate trei, care vor stabiliza dinamica penitenciară, şi cărora să le schimbăm filosofia din detenţie pe lungă durată şi detenţie severă în regimuri semi-deschise, deschise, lucrative", a argumentat ministrul Justiţiei.

El s-a mai referit şi la formula de reproş primită de la unii dintre parlamentari. "Nu aveţi ce reproş să faceţi celui care pune în executare legea. Trebuie să va întoarceţi, din punctul meu de vedere, la cei care au iniţiat, cei care i-au schimbat sensul, cei care au adoptat legea. (...) Atât cât voi fi ministru al Justiţiei, voi coordona penitenciarele, ANP. Salariile au fost mărite cu 10%, regimul de hrană s-a schimbat, s-a uniformizat. Am realizat egalitatea în cadrul aceleaşi categorii familie ocupaţională - ordine publică - siguranţă naţională. Coordonez personal şi am fost în multe penitenciare neanunţat, cunosc bine situaţia din penitenciare, oamenii au nevoie de condiţii, dar şi de încredere să vadă că noi putem şi vrem să luăm măsurile necesare prin raportare la hotărârea pilot, pe de o parte, prin raportare la drepturile lor de oameni, semeni de-ai noştri care temporar se află în privare de libertate", a menţionat ministrul Toader.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.