Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tudorel Toader, prima reacție după proteste! Anunț major privind proiectul pe legile justiției. Ce a discutat cu Timmermans

Inquam Photos / Octav Ganea
tudorel toader

Ministrul Justiției Tudorel Toader a declarat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, că „raportul MCV va fi unul echilibrat” și a oferit noi explicații privind proiectul de modificare a legilor justiției. Reacția ministrului vine după întâlnirea pe care a avut-o cu Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene. Potrivit lui Toader, au existat trei teme de discuție: evoluțiile înregistrate în indeplinirea celor 12 recomandări din MCV, Inspecția Judiciară și procedura de numire a procurorilor de rang înalt.

„Cunoașteți foarte bine că pe 23 august spuneam că existe trei variante posibile: Inspecția să rămână la CSM prin consolidarea garanțiilor de independență, Inspecția să treacă la MJ (...), Inspecția să devină o autoritate independetă, cu statut distinct, care să nu fie nici la CSM, nici la MJ. Știți că în proiectul de lege pe care l-am redactat la nivelul MJ am propus această a treia variantă (...).

Răspunderea magistraților, o temă iarăși sensibilă, care păstrează garanțiile constituționale, cele potrivit cărora statul răspunde pentru erorile judiciare comise de către magistrați (...). Știți bine că în proiectul de modificare se prevede că după ce statul despăgubește victima erorii, dacă se dovedește că magistratul a acționat cu rea credință, gravă neglijență, statul se întoarce împotriva magistratului într-un termen de trei ani, față de actuala reglementare, care prevede un termen de un an. (...)

O altă temă care a fost discutată este aceea privind procedura de numire a procurorilor de rang înalt. Avem MCV, avem cele 12 recomandări. Faptul că avem 12 recomandări nu înseamnă că avem și o ierarhie a importanței acestora. (...) Recomandarea numărul unu spune că trebuie să găsim o procedură transparentă, robustă de numire a procurorilor de rang înalt, inclusiv prin consultarea Comisiei de la Veneția. (...)

Am văzut și eu anumite luări de poziție în spațiul public, discuția cu Timmermans referitoare la avizul Comisiei de la Veneția are în vedere această primă recomandare, aviz privind procedura de numire a procurorilor de rang înalt.

O altă temă pe care am discutat-o în amănunt, am prezentat-o și de la care urmează să primim punctul de vedere al Comisiei se referă la conținutul posibil pe care urmează să-l aibă infracțiunea de abuz în serviciu, iar pe cale de consecință și de neglijență în serviciu, adică acel prag despre care am spus că trebuie să fie rezonabil, dar prag care trebuie să respecte exigențele CCR și în același timp ne raportăm la Directiva europeană.”, a spus Tudorel Toader.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.