Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tudorel Toader vorbește despre legea răspunderii magistraților. Ce a decis ministrul Justiției

www.cugetliber.ro
justiție, judecată

Ministrul Justiției Tudorel Toader a vorbit miercuri despre legea răspunderii magistraților. Acesta a anunțat că a propus „propus mai multe modificari de natura sa reaseze pozitia juridica pe care o au magistratii in raport cu legea si cu cetatenii”. El a anunțat că statul, prin Ministerul Finantelor, va fi obligat să se îndrepte împotriva magistratilor cu acțiune în despăgubire.

„De multa vreme s-a vorbit de legea raspunderii magistratilor: de principiu, judecatorii si procurorii raspund penal in conditiile legii. Este o prevedere de principiu. Se mentine prevederea constitutionala potrivit careia statul raspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate de erorile judiciare. Prejudiciile cauzate prin erorile judiciare nici nu pot fi altfel, pentru ca este un principiu constitutional. Raspunderea statului este stabilita in conditiile legii. Aici apare o modificare: solidaritatea in raspundere a celui care cauzeaza prejudiciul alaturi de stat. Am propus abrogarea art. 6 din art 96, care spune: pentru repararea prejudiciului, persoana se poate indrepta impotriva statului, prin Ministerul de Finante. O alta modificare: dupa ce prejudiciul a fost acoperit de stat, statul se indreapta cu actiune de despagubire impotriva judecatorului/procurorului care a savarsit eroarea cauzatoare de prejudiciu. Modificarea este ca statul se indreapta impotriva magistratului care a comis eroarea, fata de actuala prevedere, care spune ca statul se poate indrepta.

Dupa ce prejudiciul a fost acoperit de stat, statul se indreapta cu actiune in despagubiri impotriva judecatorului/procurorului care a savarsit eroarea judiciara cauzatoare de prejudiciu. Daca proiectul va trece, Statul se indreapta prin Ministerul Finantelor, spre deosebire de acum, care spune ca "statul se poate indrepta", era facultativa actiunea in regres a statului fata de magistrat.

Despre erorile judiciare savarsite nu e locul si timpul sa vorbim, dar va veni timpul cand voi face publice toate erorile judiciare comise, voi face publice perioadele de detentie sau arestare pe nedrept, sumele pe care statul a fost obligat sa le plateasca la CEDO. Ministerul Finantelor niciodata nu s-a indreptat impotriva unui magistrat.”, a declarat Toader.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.