Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tudose, încercuit la Palatul Victoria. Cum conduce Dragnea prin interpuși și fideli în posturi cheie

Inquam Photos / Octav Ganea
dragnea tudose

Relația dintre noul premier și conducerea social-democrată  pare mult mai  protocolară și instituționalizată decât cea   existentă în trecut  între Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu. Învățând   din greșelile trecutului și intuind că  este numai  o chestiune de  timp până când Mihai Tudose va  avea și el accese de independență, liderul PSD a avut  grijă să-l încercuiască pe noul premier cu proprii săi oameni, care deja  și-au probat loialitatea față de interesele lui., pentru a se asigura că directivele lui   date  din Kisellef sau de la Parlament  vor  fi aplicate  întocmai.

Lider PSD, declaraţie neaşteptată: 'Autostrăzile pot să mai aştepte'

De altfel,  în noul executiv  au  fost păstrați toți miniștrii  foști colaboratori  ai lui Liviu Dragnea, care  și-au dovedit fidelitatea față de actuala conducere a  partidului. De la vicepremierul Sevil Shaideh, până la ministrul de Interne, Carmen Dan, și cel al Muncii, Lia Olguța Vasilescu, toți au  fost reconfirmați în acealeași poziții și portofolii.

Mai mult,  pentru a-și întări și mai mult controlul direct asupra Executivului,  Dragnea  avut grijă să se creeze un  nou post de vicepremier, fără portofoliu.  Considerat  de fapt trimisul  lui Dragnea în Guvern,  deputatul Marcel Ciolacu are  atribuții care amintesc de cele  ale foștilor comisari politici din alte vremuri - supravegherea modului în care  activitatea mai multor miniștri   și șefii agenții respectă termenele și angajementele din programul de guvernare  asumat de PSD.

Surse din PSD susțin de fapt că  Ciolacu va avea în guvern rolul călăului  trimis de Poartă să pună năframa mazilirii pe gâtul celui care fie nu mai răspunde la comenzile din Kiseleff, fie le îndeplinește în mod defectuos.

"Nu degeaba i se spune lui Dragnea în partid Sultanul. Are același stil de a înțelege  și conduce lucrurile", susțin sursele citate.

Preşedintele Uniunii Judecătorilor descifrează mesajul lui Klemm despre Kovesi: 'Este o mare problemă'

O dovadă în acest sens o constituie modul în care peședintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Bogdan Stan, a fost băgat în ședință de către prim-ministrul Mihai Tudose și vicepremierul Marcel Ciolacu pentru o discuție despre nivelul de încasări la bugetul de stat.  Conducerea PSd este nemulțumită de activitatea de colectare a ANAF – mai precis, de faptul că, în timp ce consumul a crescut, încasările TVA scad. Iar pe margine, se încălzește deja  Florin Tunaru, fost vicepreşedinte al instituţiei în perioada iunie 2012 – iunie 2017. Tunaru,  demis de Sorin Grindeanu, deoarece în trecut a  fost consilierul lui Liviu Dragnea pe probleme de finanţe publice. Deocamdată, Stan a primit o păsuire,  dar semnalul  dat este unul clar.

„Avem în vedere înlocuirea tuturor celor care nu-şi fac treaba (…). Avem o întâlnire programată cu el azi (cu Bogdan Stan – n.r.), este chemat să vedem despre ce este vorba în ograda domniei sale şi să vedem în ce măsură putem implementa repede acel punct din programul de guvernare cu splitarea TVA-ului”, a declarat miercuri  premierul.

Pe lângă reprezentanții săi din linia întâi, liderul PSD și-a plantat proprii fideli în posturi de mai mică importanță, dar esențiale pentru a  controla  fluxul decizional la Palatul Victoria.

Recent, Tudose i-a numit din nou în Guvern pe Adrian Mlădinoiu, fostul aghiotant al lui Liviu Dragnea,  în perioada februarie-iunie fost secretar de stat în SGG, după demiterea acestuia de către Sorin Grindeanu în ultimele zile de mandat ale acestuia ca prim-ministru.  De asemenea,  un alt  om de încredere, Gabriel Andronache, a fost numit în funcția de consilier de stat în cadrul aparatului propriu de lucru al prim-ministrului.

Sorina Matei, dezvăluiri EXPLOZIVE: Legătura INCREDIBILĂ dintre Doru Țuluș și procurorul sinucigaș Panait

La fel s-a procedat și cu Mihai Busuioc, fostul Secretar General,  care  acum  este  omul  doi ca importanță pentru Liviu Dragnea în actualul executiv. De altfel, sub  controlul acestuia  au fost trecute deja o serie de  instituții cheie în planurile lui dragnea, precum Administrația Rezervației Delta Dunării, iar surse din partid  susțin că tot la SGG vor ajunge și Garda de Mediu și alte autorități și agenții.  În fapt, Dragnea procedează așa cum au procedat și  unii premieri în trecut precum Călin Popescu Tăriceanu care, la acea vreme, a pus în subordinea Cancelariei Primului-Ministru o serie de agenții și  autorități guvernamentale pentru  exercitarea controlului său direct. Cu o singură diferență însă - Tăriceanu o făcea din palatul Victoria, Dranea o face din sediul de partid prin interpușii săi ca extensie a voinței sale.

Și Adrian Gâdea, fost şef al CJ Teleorman a revenit în noul Guvern,  după ce fusese demis din funcţia de secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, iar Ionela Stoian a fost repusă în funcţia de secretar general la același minister.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.