Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tudose la Bruxelles: O vizită de protocol

Mihai Tudose Donald Tusk

În elegantele vremuri interbelice se pare că exista obiceiul de a lăsa în cutia poștală o carte de vizită atunci când mergeai la cineva și nu îl găseai acasă. Cine nu avea chef de vizită alegea timpul astfel încât să nu găsească acasă gazdele și lăsat doar cartea de vizită. Astfel îți îndeplineai obligație socială cu minim de efort.

Mi-am amintirea acestui obicei citind știrile despre vizita premierului la Bruxelles. Mihai Tudose avut mandat să se prezinte și să spună câteva cuvinte frumoase, aceleași cuvinte frumoase pe care le spune fiecare premier sau președinte român. Donald Tusk spus câteva încurajări și câteva avertismente, aceleași pe care le spune Uniunea Europeană de fiecare dată.

O mică excepție de la această regulă o constituie asigurările lui Tusk că va ajuta România în îndeplinirea atribuțiilor sale în ceea ce privește președinția Consiliul Uniunii Europene. Dincolo de discuțiile formale, probabil că Tusk s-a interesat în ce măsură România se simte pregătită pentru sarcina pe care o are în față, date fiind și instabilitățile politice interne.

Restul anunțurilor de presă, în ciuda titlurilor atractive, mi se par mai degrabă banalități. OK, m-a surprins premierul când a zis că va trimite lunar miniștri relevanți la Bruxelles. Dar cu PSD nu știm câți vor fi miniștrii relevanți și, ca să fiu rea, nu știm câte zile va avea luna.

Actorii decisivi nu au fost în sală. Tudose este a doua încercare a lui Dragnea de a-și pune un om al în fruntea Guvernului. Tusk are o libertate mișcare limitată în relația sa cu România. Prin comparație cu Polonia sau Ungaria tulburările noastre sunt văzute la Bruxelles ca fiind minore. Nu suntem chiar premiantul clasei dar suntem copilul aproape sârguincios care rămâne la ore în timp ce restul chiulesc. Primim un opt, poate chiar cu un nouă pentru efort.

Contează aici și vizita lui Donald Trump în Polonia. România și Polonia au deja interese asemănătoare iar populismul PSD nu este cu totul străin de stilul lui Donald Trump. Donald Tusk este el însuși polonez dar opțiuni politice diferite de ale guvernului său. Nu are niciun interes sa alieneze PSD și, eventual, să îl apropie de Polonia sau SUA.

Adevăratele discuții de politică externă a României se poartă între Iohannis și liderii marilor puteri europene. Adevăratele discuții cu partenerii europeni despre corupție, presupun, sunt purtate de ambasadorii prezenți la București.

Ce vedem la Bruxelles este o recunoaștere reciprocă a partenerilor politici. Mihai Tudose reafirmă orientarea europeană a României. Donald Tusk reconfirmă România nu a deviat major de la așteptări. Datorită premierului, PSD se va lăutar în țară cu recunoașterea internațională. Datorită lui Tudose, Tusk poate arăta că nu toate țările est europene sunt corigente la democrație.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.