Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tulburări în coaliție.Grindeanu nu abandonează.Presiune PSD pe ALDE pentru un portofoliu de ministru

www.magnanews.ro
energie electrică

Schimbările de miniștri din Guvernul Grindeanu nu se opresc aici. Cu un ministru mai mult prin spitale decât pe la minister, cei din ALDE au primit doar un scurt răgaz pentru a găsi omul potrivit să-l înlocuiască.

Vezi și: DEZVĂLUIRI - Noul ministru al Justiției, călător pe la ușa tuturor partidelor/SURSE

Vezi și: Ce se ascunde în spatele atacului lui Victor Ponta

În ședința coaliției de guvernare liderii PSD, în frunte cu Liviu Dragnea și premierul Sorin Grindeanu au cerut schimbarea ministrului Energiei, Toma Petcu. De mai bine de o lună acesta nu a mai trecut pe la minister, fiind plecat din țară pentru a se trata de o boală gravă, leucemie, susțin surse din ALDE.

O situație pe care premierul Sorin Grindeanu o înțelege, dar pe care nu o poate accepta la nesfârșit, susțin sursele citate.

„De când a preluat portofoliul, dacă a fost la minister două săptămâni de zile adunate. La Energie există trei secretari de stat, Tudorache, al nostru, unul de la PSD și unul moștenit din perioada Cioloș, dar susținut din spate de OMV Petrom. Ei dețin hățurile acum, dar nu putem continua așa pe termen lung. E nevoie de un ministru nou acolo, care să ia deciziile în deplină cunoștință de cauză și cu forțe pline”, susșin surse atât din conducerea PSD , cât și ALDE.

Deocamdată, Petcu s-a făcut remarcat doar prin greșelile gramaticale din propriul CV. Mai mult, în același document susținea că poate conduce orice "compartiment din cadrul unei compani (sic!) cu excepția celui economic".

Pentru co-președintele Călin Popescu Tăriceanu și Daniel Chițoiu, starea de sănătate a omului pus la Energie le-a porovocat complicații nedorite. Toma Petcu este considerat omul lui Chițoiu, care nu a putut deveni el însuși ministru în acest cabinet, în urma refuzului lui Liviu Dragnea de a pune la cârma unui minister un om cu probleme penale. Și nu este singurul. Și secretarul de la Energie, Iulian Robert Tudorache, este considerat totul interpusul lui Chițoiu.

Consilier local la Primăria Pitești și președinte al organizației Pitești a ALDE, Tudorache a fost consilier personal al deputatului și vicepreședintelui ALDE Andrei Gerea, de asemenea piteștean, în perioada când Gerea a fost ministru al Energiei în Cabinetul Ponta. În prezent, pe fondul problemelor de sănătate avute de superiorul său, s-a ocupat, cu titlul, interimar, de gestionarea activității ministerului.

Tocmai de aceea, orice tentativă de a schimbare a lui Petcu, pe motiv de incapacitate de exercitare a atribuțiilor de ministru, s-a lovit de rezistența celor doi lideri ALDE.

"Nu avem de ce să discutăm în coaliție situația de la Ministerul Energiei. Momentan, ministrul Toma Petcu este într-un tratament, a fost spitalizat, a ieșit din spital, și-a reluat atribuțiile la minister. Astăzi (miercuri — n.r.) chiar voi avea o întâlnire cu el pentru a discuta problemele legate de domeniul energetic pe care dorește să mi le prezinte, așadar nu se pune niciun fel de problemă în legătură cu vreo posibilă schimbare la Ministerul Energiei”, susținea ieri, Tăriceanu la Palatul Parlamentului după ședința coaliției de guvernare.

Potrivit surselor citate, nici Dragnea, nici Grindeanu nu au dezarmat în fața nu-ului spus de Tăriceanu. După ce a refuzat să-l schimbe pe Petcu, odată cu cei patru noi miniștri numiți de către PSD în actualul executiv, conducerea ALDE a primit sfatul să găsească cât mai rapid un înlocuitor, susțin sursele citate. În fapt,  Tăriceanu și Chițoiu  au obținut  doar un scurt răgaz.

De altfel, refuzul lui Tăriceanu și al lui Chițoiu are la bază considerente pragmatice – nu există omul potrivit pentru preluarea acestui portofoliu.

„Andrei Gerea a făcut numai gafe la minister când a fost. Tudorache este considerat un simplu executant, ce poate face mai mult rău decât bine dacă este avansat ca ministru. Singurul capabil pe care îl avem e Remus Borza, dar are condamnare, iar metodele lui de reorganizare prin restructurări de personal și comasare de campanii nu sunt nici populare, nici apreciate în acest moment. În plus, nu se află în sfera lui Chițoiu de influență, care nu are niciun interes să piardă controlul acestui minister”, ne-au explicat surse din ALDE impasul în care se află conducerea de partid.

Nici Tăriceanu nu are vreun interes să și-l facă pe Chițoiu dușman în perioada următoare prin numirea unui înlocuitor neagreat de colegul său de partid. Ziua Congresului ALDE se apropie, oamenii lui Tăriceanu, cocoțați în scaune de lideri de filiale, se pregătesc să forțeze organizarea acestui eveniment în această primăvară.

Pentru a-și vedea ambiția de a deveni lider unic al acestui partid după alegerile interne, Tăriceanu are nevoie de sprijinul cât mai multora din foștii liberalii care au venit cu el în această construcția rezultată în urma fuziunii cu PC, partidul condus de Daniel Constantin. Chițoiu are influență printre liderii de filiale din teritoriu, drept urmare nu ar fi înțelept pentru Tăriceanu să piardă sprijinul acestuia înainte de Congres.

Cu toate acestea, presiunile venite din partea tandemului Dragfnea-Grindeanu nu au dispărut. Interesele în jurul companiilor subordonate Ministerului Energiei sunt mari, iar cei doi social-democrați nu se pot împăca cu ideea că totul este controlat în acest domeniu numai de către cei din ALDE. Conform surselor citate, conducerea ALDE se teme că, în fapt, partenerii lor din PSD vor încerca să pună mâna pe acest minister, în cazul în care problemele de sănătate ale lui Toma Petcu se vor acutiza în viitorul apropiat, iar Tăriceanu nu va identifica omul potrivit să preia ștafeta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.