Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia anunță că frontiera cu Siria a fost curățată de jihadiștii din SI

twitter.com
soldati turci Turcia

Premierul turc, Binali Yildirim, a anunțat duminică seară că frontiera turco-siriană a fost complet securizată, după ce forțele turce și rebelii sirieni au alungat gruparea jihadistă Stat Islamic (SI) din ultimele zone pe care le controla, transmite AFP.

"De la Azaz până la Jarablos, granița noastră de 91 de kilometri a fost complet securizată. Toate organizațiile teroriste au fost izgonite", a declarat Binali Yildirim la Diyarbakir (sud-est) într-un discurs televizat.

Anterior, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a anunțat că SI au pierdut ultimele poziții strategice la frontiera siriano-turcă.

'SI a pierdut orice contact cu lumea exterioară după ce a pierdut ultimele sate de la graniță între râul Sajur și (localitatea) al-Rai', a informat OSDO.

"Rebelii și facțiunile islamiste susținute de tancurile și avioanele turce" au cucerit aceste sate "după ce SI s-a retras, punând capăt prezenței sale (...) la graniță", a precizat Observatorul.

Pierderea acestei zone de frontieră face ca SI să nu mai aibă sub control puncte de trecere pentru recruți și aprovizionare dinspre Turcia, chiar dacă organizația ultraradicală sunnită este în continuare prezentă în vaste regiuni din Siria și Irak.

La 24 august, Turcia a lansat în nordul Siriei operațiunea militară denumită 'Scutul Eufratului', care este îndreptată atât împotriva grupării jihadiste SI, cât și a forțelor kurde reunite în 'Unitățile de apărare ale poporului kurd' (YPG), deși acestea din urmă sunt la rândul lor parteneri în coaliția antijihadistă condusă de SUA.

Guvernul de la Ankara consideră că și YPG este o 'organizație teroristă' și este îngrijorat mai ales de posibilitatea creării unei zone autonome kurde în nordul Siriei.

Pentru Turcia, YPG are strânse legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care desfășoară frecvent atacuri sângeroase împotriva forțelor sale de securitate pe teritoriul național după încetarea armistițiului în iulie 2015.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.