Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia anunță cât îi va ține legați pe puciști

Arestul preventiv ar putea dura până la 30 de zile pentru persoanele suspectate de implicare în puciul eşuat de la 15 iulie din Turcia, conform unui decret publicat sâmbătă în Monitorul Oficial, relatează AFP.

"Durata arestului preventiv nu poate depăşi 30 de zile începând de la momentul reţinerii suspectului", se arată în decret. Durata legală este de patru zile. Ministrul justiţiei, Bekir Bozdag, a vorbit vineri despre o prelungire de 'şapte-opt zile' sau chiar mai mult în cadrul stării de urgenţă intrată în vigoare de joi.

Citește și: Scene INCREDIBILE petrecute la bordul unui avion: Ce i-au făcut niște microbiști unei stewardese / VIDEO

Vineri, adresându-se prin telefon susţinătorilor săi reuniţi la Sakarya, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a precizat că 11.000 de persoane au fost arestate după eşecul puciului care s-a soldat cu 265 de morţi, dintre care 24 de pucişti.

De asemenea, decretul dizolvă mii de structuri sau instituţii, în special instituţii de educaţie, considerate ca având legături cu predicatorul în exil Fethullah Gülen, acuzat de Ankara că se află la originea puciului, lucru pe care el îl neagă.

Citește și: Ea e femeia cu cei mai mari sâni naturali din lume: Fiecare cântărește aproape 30 de kg / VIDEO

Organizaţiile care au fost închise prin decret sunt 1.043 de instituţii de învăţământ private, 1.229 de asociaţii şi fundaţii, 19 sindicate, federaţii şi confederaţii şi 35 de instituţii de sănătate, a precizat agenţia Anadolu.

Conform decretului, "s-a stabilit că ele aparţin sau sunt legate de organizaţia teroristă" a lui Fethullah Gülen, "care s-a dovedit că reprezintă o ameninţare pentru securitatea naţională".

Citește și: Doi iubiți din Dâmbovița au pus două tinere de 16 ani să facă videochat: Detalii incredibile din caz

De asemenea, decretul prevede demiterea tuturor funcţionarilor "despre care se va dovedi că sunt ataşaţi, membri sau în relaţie cu organizaţii teroriste sau organizaţii, structuri ori grupuri în legătură cu care s-a decis că acţionează împotriva securităţii naţionale".

Aceşti agenţi ai statului "nu vor mai putea fi angajaţi în poziţii publice".

Guvernele occidentale şi-au exprimat îngrijorarea faţă de amploarea acestor epurări. Conform Ministerului de Interne, peste 4.500 de persoane au fost plasate în detenţie, transmite agerpres.ro.

Citește și: Tinder s-a schimbat: Ce s-a introdus nou în aplicație

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.