Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia anunţă că nu se va supune condiţiilor impuse de SUA în criza vizelor

reuters
Erdogan

Ministerul de Externe turc a anunţat miercuri că Ankara nu se va supune 'condiţiilor' impuse de SUA pentru a soluţiona problema suspendării vizelor apărută între cele două ţări, relatează Reuters. Totuşi, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan a avut un ton mai moderat, afirmând că aşteaptă ca această criză să fie soluţionată curând după sosirea în Turcia a unei delegaţii americane pentru convorbiri privind relaţiile bilaterale.

La începutul acestei luni Washingtonul a suspendat serviciile de vize după ce Turcia a reţinuţi doi cetăţeni turci angajaţi ai unor consulate americane din Turcia. Ei sunt suspectaţi de legături cu autorii tentativei de lovitură de stat de anul trecut împotriva preşedintelui Erdogan, acuzaţii respinse de Washington. Ankara a ripostat rapid suspendând la rândul ei serviciile de vize din SUA, situaţie care a afectat lira turcească, bursele şi a provocat neîncredere în rândul investitorilor.

SUA au cerut detalii în legătură cu acuzaţiile aduse angajaţilor reţinuţi. Televiziunea turcă Haberturk a anunţat că delegaţia SUA a stabilit patru condiţii pentru soluţionarea crizei, între care prezentarea de dovezi de către Ankara privind acuzaţiile aduse celor reţinuţi. 'Vom coopera dacă cererile lor îndeplinesc prevederile Constituţiei noastre, dar nu vom ceda impunerilor şi vom respinge orice condiţii pe care nu le putem îndeplini', a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu, conform Agerpres.

Potrivit unor surse din Ministerul de Externe turc, delegaţia turcă şi cea americană au convenit miercuri să continue convorbirile pentru a soluţiona cât mai curând criza vizelor între cele două ţări. 'A fost discutată în mod constructiv formarea unui comitet comun pe probleme judiciare şi de securitate', a anunţat o sursă din Ministerul de Externe. Cei doi cetăţeni turci arestaţi sunt un translator la consulatul din provincia Adana (sud) şi un angajat al Drug Enforcement Administration (DEA) din Istanbul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.