Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia, apropiere evidentă de Rusia: Recep Erdogan vrea un sistem rusesc de apărare antiaeriană

rt.com
erdogan putin

Turcia este dispusă să examineze o eventuală ofertă din partea Rusiei pentru construirea unui sistem de apărare antiaeriană, un contract în valoare de câteva miliarde de dolari, a informat marţi un canal de televiziune turc, relatează AFP. Turcia a anulat în urmă cu aproape un an un mega-contract în valoare de trei miliarde de euro, obţinut în 2013 de China în urma unei licitaţii pentru echiparea armatei sale cu rachete sol-aer. La acea vreme, autorităţile turce au acuzat China că a dat dovadă de reticenţă în a-şi împărţi o mare parte din tehnologia sa.

Turcia şi-a exprimat intenţia de a examina o eventuală propunere a Rusiei pentru a construi un sistem de apărare aeriană cu rază lungă de acţiune, a informat canalul de televiziune turc NTV, citând surse din cadrul Ministerului de Externe. Contactaţi de AFP, oficiali turci nu au dorit să comenteze această informaţie. Dacă informaţia va fi confirmată, ea demonstrează o îmbunătăţire a relaţiilor între cele două ţări după criza gravă provocată de doborârea de către aviaţia turcă a unui bombardier rus care survola frontiera siriano-turcă în noiembrie 2015.

În cadrul unei întrevederi luni la Istanbul, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi omologul său rus Vladimir Putin şi-au exprimat dorinţa de a-şi consolida cooperarea în diverse domenii, inclusiv în domeniul tehnologiei militare. Vladimir Putin a declarat că Moscova este gata să coopereze cu Ankara în industria apărării, sperând că 'acest lucru se va traduce prin proiecte concrete'. Cei doi lideri au semnat luni un acord privind realizarea proiectului de gazoduct 'TurkStream', în valoare de peste zece miliarde de dolari, care va transporta gaz rusesc în Europa pe sub Marea Neagră, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.