Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia cere din nou SUA să îl extrădeze pe Fethullah Gülen: Acesta e comparat cu Osama bin Laden

gulen

Ministrul turc de justiţie, Bekir Bozdag, a cerut din nou marţi Statelor Unite să îl extrădeze pe predicatorul Fethullah Gülen, acuzat că se află la originea puciului ratat din iulie şi comparat cu liderul defunct al reţelei teroriste Al-Qaida, Osama bin Laden, transmite AFP. "Ne-extrădarea lui Gülen ar avea un impact negativ asupra relaţiilor dintre Turcia şi SUA", a atras atenţia Bozdag marţi, cu puţin timp înainte de a pleca spre SUA, unde urmează să aibă o întâlnire cu omologul său Loretta Lynch, conform agenţiei proguvernamentale turce Anadolu. "Nu vrem ca relaţiile dintre Turcia şi SUA să fie afectate din cauza unui terorist", a adăugat Bozdag.

Relaţiile dintre SUA şi Turcia, doi piloni ai NATO, au fost puse la încercare de lovitura de stat eşuată şi de apelurile lansate fără succes de Ankara privind extrădarea lui Gülen. Autorităţile americane subliniază că decizia aparţine justiţiei. Subliniind că 241 de persoane au fost ucise în noaptea puciului eşuat, Bozdag a declarat că "tot ceea ce Bin Laden a reprezentat pentru SUA, Fethullah Gülen reprezintă pentru statul turc". Osama din Laden, ucis de un comando american în 2011 în Pakistan, a fost liderul reţelei Al-Qaida, care a comis cele mai sângeroase atacuri de pe teritoriul SUA, la 11 septembrie 2001, soldate cu aproape 3.000 de morţi.

Gülen, care neagă orice implicare în puciul eşuat, se află la conducerea unei mişcări numite 'Hizmet', care are o reţea de şcoli, ONG-uri şi companii. Guvernul turc consideră această mişcare ca fiind o 'organizaţie teroristă'. În iulie, ministrul turc al afacerilor europene, Omer Celik, a declarat că "Fethullah Gülen este un individ mai periculos decât Osama bin Laden" şi că organizaţia sa "este mai periculoasă şi mai sălbatică decât DAECH", acronimul arab al grupării Stat Islamic (SI), conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.