Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia face front comun cu UE în privinţa migranţilor

turcia ue

Turcia elaborează unele măsuri pentru a-şi îndeplini atribuţiile ce-i revin în baza unui potenţial acord cu Uniunea Europeană, în valoare de 6 miliarde de euro, pentru a-i reprimi pe migranţii ilegali din Europa şi va implica Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) pentru a exista siguranţa că se conformează dreptului internaţional, au indicat vineri oficiali turci, citaţi de agenţia Reuters.

Ankara a convenit luni cu Uniunea Europeană un proiect de acord ce prevede returnarea în Turcia a migranţilor ilegali în schimbul unor fonduri mai mari din partea Uniunii Europene, anularea cât mai repede a obligativităţii vizelor pentru cetăţenii turci, precum şi accelerarea negocierilor de aderare a Turciei la UE, negocieri ce stagnează de mult timp. Lideri europeni şi turci speră că acordul îi va descuraja pe migranţii ilegali şi va destructura reţelele de traficanţi de persoane. Dar detaliile juridice sunt încă în stadiul de lucru, înainte de summitul UE de săptămâna viitoare, şi multe guverne sunt sceptice în continuare. Un important oficial al ONU din domeniul drepturilor omului afirma joi că aceasta ar putea însemna ''expulzări colective arbitrare şi ilegale''.

Un înalt oficial al guvernului turc implicat în negocieri a afirmat că Turcia se va conforma dreptului internaţional şi că va fi implicat Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR). ''UNHCR nu va fi exclus, desigur, de la nici o acţiune dintre Turcia şi UE. UNHCR va lua parte la elaborare şi implementare'', a afirmat oficialul, refuzând să-şi dezvăluie identitatea, deoarece acordul UE-Turcia nu a fost încă finalizat. O dificultate deosebită pentru juriştii UE care încearcă să finalizeze pachetul de măsuri până la summitul din 17-18 martie este dacă Turcia reprezintă o ţară ''sigură'' pentru returnarea migranţilor ilegali. O definiţie a UE privind un astfel de stat se referă la Convenţia de la Geneva privind Refugiaţii, pe care Turcia nu o îndeplineşte în totalitate. ''Mulţi spun că Turcia nu este o ţară terţă sigură. Acesta este un subiect la care trebuie să se lucreze şi să se discute mai mult'', a declarat Metin Corabatir, fost purtător de cuvânt al UNHCR care conduce acum Centrul de cercetări privind azilul şi migraţia, un think-tank turc.

Turcia procedează de altfel la elaborarea rapidă a legislaţiei în încercarea de a exista siguranţa că acordul poate fi aplicat. Ankara a anunţat deja că este gata să semneze acorduri de readmisie cu 14 ţări, inclusiv cu Afganistan, demers ce-i va permite să-i preia mai repede pe migranţii respinşi de către UE, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.