Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia, gata 'să coopereze' cu Bagdadul pentru a-i alunga de pe teritoriul irakian pe membrii PKK

PKK Turcia

Turcia este gata ''să coopereze'' cu guvernul irakian pentru a-i alunga de pe teritoriul irakian pe membrii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), organizaţie clasată drept ''teroristă'' de către Ankara, a indicat luni Ministerul turc de Externe, citat de AFP, scrie agerpres.ro

''Suntem dispuşi la orice fel de cooperare cu guvernul de la Bagdad pentru a pune capăt prezenţei PKK pe pământ irakian'', afirmă MAE turc într-un comunicat. 

PKK a lansat o mişcare de insurgenţă în 1984 în Turcia şi dispune de baze logistice în zonele muntoase din nordul Irakului, care sunt periodic bombardate de către aviaţia Ankarei. 

Bagdadul afirmă că membri ai PKK se află la Kirkuk, ceea ce responsabilii kurzi irakieni dezmint, recunoscând totuşi prezenţa unor ''simpatizanţi'' ai mişcării clasate drept ''teroriste'' de către Ankara şi aliaţii săi occidentali. 

MAE turc a salutat totodată declaraţiile guvernului irakian potrivit cărora nu va fi tolerată prezenţa elementelor organizaţiei teroriste PKK la Kirkuk. 

Provincia Kirkuk, bogată în petrol, se află în centrul unei dispute aprige între Bagdad şi autorităţile regionale din Kurdistanul irakian, dispută ce s-a amplificat de la organizarea unui referendum privind independenţa luna trecută, incluzând îndeosebi provincia multietnică. 

În acest context exploziv, forţele irakiene au lansat duminică o operaţiune la Kirkuk şi au preluat controlul îndeosebi al unui câmp petrolifer şi al aeroportului militar al oraşului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.