Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia: Înaltul Consiliu Electoral confirmă oficial victoria lui "da" la referendumul constituţional

turcia

Înaltul Consiliu Electoral (YSK) a confirmat joi victoria lui "da" la referendumul constituţional din 16 aprilie, cu 51,41% din voturi în favoarea unui sistem prezidenţial, anunţând rezultatele oficiale şi definitive ale acestei consultări, transmite EFE. 

"Nu" a întrunit 48,59% din sufragii, a precizat preşedintele YSK, Sadi Güven, în declaraţii difuzate de CNN Turk. 

Participarea la referendum a fost de 85,43%. 

Partidele de opoziţie au denunţat nereguli în ziua alegerilor, reclamând în special decizia YSK de a declara valide voturile cărora le lipsea ştampila obligatorie a secţiei de votare. 

Principalul partid de opoziţie din Turcia a anunţat miercuri că va sesiza Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru a contesta victoria preşedintelui Recep Tayyip Erdogan în referendumul din 16 aprilie pentru sporirea prerogativelor sale, informează AFP. 

'Vom sesiza Curtea Europeană a Drepturilor Omului', a declarat purtătorul de cuvânt al Partidului Republican al Poporului (CHP), Selin Sayek Boke, fără a avansa vreo dată. 

Acest anunţ survine la o zi după ce Consiliul de Stat turc a respins un recurs depus de CHP, care contestă victoria strânsă a taberei pro-Erdogan în referendum, pe motiv că modificarea de ultim minut a legislaţiei electorale ar fi putut favoriza fraude masive. 

În ziua scrutinului, care a avut loc în 16 aprilie, YSK a anunţat că va accepta ca fiind valide buletinele de vot nemarcate cu ştampila oficială. YSK a respins la 19 aprilie un prim recurs înaintat de CHP. 

Conform EFE, majoritatea celor 18 modificări ale Constituţiei aprobate la referendum vor intra în vigoare în 2019. 

Graţie acestei reforme, preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, se va întoarce pe 21 mai, oficial, la conducerea partidului islamo-conservator al Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), aflat la putere în Turcia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.