Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia MODIFICĂ programa şcolară. Teoria evoluţionistă este SCOASĂ din manuale

evolutionism

Teoria evoluţionistă nu va mai fi predată în şcolile din Turcia, a declarat un oficial din Educaţie, decizia urmând să stârnească cel mai probabil nemulţumirea opoziţiei seculare, relatează vineri The Guardian în ediţia sa electronică, conform agerpres.

Alpaslan Durmuş, care conduce Comisia pentru Educaţie din Turcia, a spus că teoria evoluţionistă este discutabilă, controversată şi prea complicată pentru elevi.

Citeşte şi: Atac DEVASTATOR al Rusiei în Siria. Poziţiile SI au fost luate în colimator - VIDEO

"Considerăm că aceste subiecte depăşesc capacitatea de înţelegere (a elevilor)", a spus Durmuş într-un clip postat pe site-ul Ministerului Educaţiei.

Durmuş a afirmat că un capitol privind evoluţionismul este eliminat din manualele de biologie de clasa a 9-a, iar predarea acestui subiect este amânată pentru facultate. O altă schimbare la programa şcolară ar putea viza reducerea orelor pe care elevii le petrec cu studiul moştenirii secularismului.

Criticii guvernului consideră că din viaţa publică sunt tot mai mult eliminate tradiţiile seculare insuflate de fondatorul naţiunii, Mustafa Kemal Atatürk.

Opoziţia seculară susţine de mult timp că guvernul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan urmăreşte o agendă islamistă sub acoperire, care este contrară valorilor fondatoare ale republicii. Învăţământul este un domeniu extrem de sensibil, datorită potenţialului său în educarea viitoarelor generaţii. În diverse şcoli din ţară, părinţii au organizat proteste la scară mică împotriva modului în care este predată religia.

Citeşte şi: Curtea Constituţională a SUA dă o palmă grea administraţiei Trump

Teoria evoluţionistă este puţin acceptată ca un concept printre clericii musulmani din Orientul Mijlociu, care consideră că este în contradicţie cu teoria creaţionistă din textele sfinte, în care Dumnezeu i-a insuflat viaţă primului om, Adam, după ce l-a făcut din lut. Totuşi, în regiune, teoria evoluţionistă este predată, succint, la cursurile de biologie în liceu.

Schimbările finale la programa şcolară ar urma să fie anunţate săptămâna viitoare, după încheierea Ramadanului. Propunerile de modificări au fost înaintate consultării publice la începutul anului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.