Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia obligă NATO să-şi reformeze procedurile de parteneriat

NATO

Turcia s-a opus prin veto cooperării NATO cu Austria, un gest care a blocat activităţile de parteneriat ale Alianţei Nord-Atlantice cu 41 de state, ţările membre convenind recent, în consecinţă, să modifice procedurile astfel încât parteneriatele să poată continua pe baze individuale cu fiecare stat partener, relatează BBC News, potrivit agerpres.

Austria nu este membru al NATO, dar cooperează strâns cu Alianţa şi, cu mai mult de 400 de militari staţionaţi în Kosovo, este unul din principalii contributori la această misiune de securitate.

Prima IMAGINE cu teroristul din Manchester - FOTO

Turcia, statul cu a doua cea mai numeroasă armată din NATO, este extrem de nemulţumită de insistenţa Austriei ca negocierile sale de aderare la Uniunea Europeană să fie stopate.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat Austria pentru blocarea relaţiilor ţării sale cu Uniunea Europeană, pe fondul tensiunilor legate de migraţia ilegală via Turcia şi de represiunea exercitată de regimul său împotriva oponenţilor politici.

O sursă bine informată a declarat pentru BBC că tensiunile ridicate dintre Turcia şi Austria au blocat practic cooperarea NATO cu guvernul de la Viena în ultimul an.

Veto-ul Ankarei, calificat de Austria ca 'iresponsibil', a afectat iniţial toate acţiunile de parteneriat ale Alianţei, inclusiv cu state ex-sovietice.

Un oficial al NATO a declarat însă ulterior, sub protecţia anonimatului, că cei 28 de membri au convenit luni, înaintea summitului de joi de la Bruxelles, să modifice sistemul pentru a evita disputa diplomatică.

SPIONAJ industrial la nivel ÎNALT. O americancă riscă 150 de ani de detenţie

'Aceasta va reduce substanţial riscul de blocaje în cooperarea cu partenerii', a precizat el.

Reforma procedurală fusese deja planificată înaintea manevrei de blocaj a Turciei, dar adoptarea ei a fost devansată pentru a permite continuarea cooperării cu alte state.

Este totuşi de aşteptat ca Ankara să-şi menţină opoziţia faţă de implicarea Austriei în operaţiunile NATO.

Într-un comunicat transmis către BBC, ministrul austriac al apărării, Hans Peter Doskozil, a criticat Turcia pentru acest veto. 'Condamn cu putere acţiunea Turciei în NATO. Este un comportament iresponsabil împotriva Austriei şi îmi întăreşte poziţia conform căreia Turcia este la mare distanţă de a fi parte a UE', a subliniat Doskozil.

'Prin aceasta, Turcia pune în pericol interesele de securitate ale Europei. Blocada are un impact pe termen lung asupra misiunilor de pace în Balcanii Occidentali', a adăugat ministrul austriac.

Potrivit unui oficial al Alianţei, aceasta 'nu pune capăt cooperării cu Austria'. 'Apreciem foarte mult contribuţiile sale valoroase la securitatea noastră comună. Sperăm că problemele bilaterale între Austria şi Turcia vor fi rezolvate cât mai curând posibil', a declarat el pentru BBC.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.