Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia: Opoziţia respinge prelungirea stării de urgenţă

Liderul opoziţiei turce, Kemal Kilicdaroglu, s-a declarat vineri împotriva deciziei guvernamentale de a prelungi starea de urgenţă, instaurată după puciul eşuat din iulie, acuzând regimul lui Recep Tayyip Erdogan că se foloseşte de aceasta pentru a reduce la tăcere orice voce discordantă, informează AFP.

Citește și: Victor Ponta îl 'deconspiră' pe Dacian Cioloș

Erdogan a pledat joi pentru prelungirea stării de urgenţă, care ar urma să expire la 20 octombrie, dând de înţeles că aceasta ar putea fi menţinută pe o perioadă de până la 12 luni.

Traian Băsescu deconspiră 'SISTEMUL': Uitați de politicieni

Opoziţia turcă spune că starea de urgenţă le-a dat mână liberă autorităţilor pentru a desfăşura ample epurări în special la adresa presupuşilor susţinători ai fostului predicator Fetullah Gulen, acuzat că ar fi instigat la puciul din 15 iulie.

Citeşte şi: Ghiţă reacţionează dur la interviul lui Kovesi: 'Minte şi manipulează'

În timpul unei conferinţe de presă de la Istanbul, Kemal Kilicdaroglu, liderul Partidului Republican al Poporului (CHP, social-democrat), a afirmat că declaraţiile lui Erdogan 'întăresc percepţia că suntem pe cale să asistăm la o contralovitură'.

'Atunci când cererea de extindere (a stării de urgenţă) va fi prezentată parlamentului, noi ne vom opune', a adăugat Kilicdaroglu, recunoscând totodată că partidul său, care dispune de 133 de mandate de deputat dintr-un total de 550, nu are nicio şansă în faţa majorităţii formate de Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), partidul lui Erdogan. 'Însă vom apăra democraţia până la capăt', a spus el.

Citește și: Președintele care l-a numit 'fiu de curvă' pe Obama șochează din nou: Se compară cu HITLER

Liderul opoziţiei a criticat, de asemenea, amploarea epurărilor lansate de autorităţi ca urmare a loviturii de stat eşuate, acuzând puterea că se foloseşte de starea de urgenţă 'pentru a-i face pe opozanţi să tacă'.

'Suntem împotriva arestării jurnaliştilor şi de artiştilor', a spus el, afirmând că 'mai mult de o sută de jurnalişti au fost arestaţi şi mii de profesori au fost destituiţi'.

Citeşte şi: Rudele victimelor accidentului MH17, APEL la Putin: 'Fii bărbat și recunoaște'

Potrivit lui Kilicdaroglu, puterea se foloseşte de epurările în curs şi pentru a-şi regla conturile cu reţelele pro-Gulen, acuzate că s-ar afla la originea unui scandal de corupţie în care este implicat Erdogan, scandal care a izbucnit în decembrie 2013, transmite agerpres.

'Scopul lor nu este doar de a lupta împotriva loviturii de stat, ci şi de a se răzbuna pentru evenimentele din decembrie 2013', a spus el.

Citeşte şi: Kovesi, reacție la amenințările lui Traian Băsescu

Liderul opoziţiei a criticat, de asemenea, concentrarea de puteri în mâinile lui Erdogan, estimând că sistemul a devenit 'de facto' unul prezidenţial, în condiţiile în care Turcia este, potrivit legii, guvernată de un regim parlamentar.

'Cum numai Erdogan spune ceva, toată lumea aprobă şi execută', şi-a exprimat Kemal Kilicdaroglu dezamăgirea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.