Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia: Preşedintele Erdogan speră într-o normalizare "rapidă" a relaţiilor cu Rusia

recep-tayyip-erdogan

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, şi-a exprimat luni seară speranţa că mesajul adresat omologului său rus, Vladimir Putin, în care a prezentat "scuzele" Ankarei în legătură cu avionul militar rus doborât de Turcia în 2015 va duce la o normalizare "rapidă" a relaţiilor bilaterale, notează AFP. 

"Sper că vom putea depăşi situaţia actuală care este în detrimentul ambelor două ţări şi să avansăm spre o normalizare rapidă", a declarat şeful statului turc cu ocazia unei cine de rupere a postului musulman la palatul prezidenţial de la Ankara. 

"Turcia le-a arătat întotdeauna prietenilor săi că este o ţară de încredere", a afirmat Recep Tayyip Erdogan. 

La rândul său, Kremlinul s-a referit la scrisoarea primită de Vladimir Putin din partea preşedintelui turc în care sunt exprimate "scuze" pentru incidentul în cauză. 

În plus, liderul de la Ankara a salutat anunţul oficial făcut luni al normalizării relaţiilor cu Israelul, după şase ani de tensiuni, indicând că va permite în special ca Fâşia Gaza "să poată respira", sub blocada israeliană, datorită unei operaţiuni umanitare turce de anvergură care urmează să fie lansată vineri pe cale maritimă din portul turc Mersin (sud) spre cel israelian Ashdod. 

Ankara a fost un aliat regional important al Israelului până în anii 2000. 

Relaţiile bilaterale s-au deteriorat ulterior, pentru a fi reduse drastic în 2010 ca reacţie la asaltul lansat de trupe de comando israeliene asupra vasului Mavi Marmara, închiriat de un ONG umanitar turc pentru a încerca să străpungă blocada impusă de Israel Fâşiei Gaza. Această operaţiune s-a soldat cu moartea a zece turci, reaminteşte AFP.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.