Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia refuză să recunoască independența Ciprului

turcia

Cetatenii ciprioti nu vor mai avea nevoie de vize pentru a intra în Turcia, potrivit unei decizii a cabinetului turc în baza acordului cu UE privind imigrantii, fiind una dintre cele 72 de conditii impuse de UE pentru liberalizarea sistemului de vize pentru Europa în cazul cetatenilor turci.

Turcia refuza în continuare sa recunoasca independenta statului cipriot, o solicitare din partea UE pentru a ridica sistemul de vize de calatorie pentru Europa în cazul cetatenilor turci, a declarat marti un oficial turc potrivit Mediafax.

Comisia Europeana ar urma sa propuna miercuri Turciei conditii mai putin stricte pentru ridicarea sistemului de vize pentru Europa în cazul cetatenilor turci, sustin doua surse citate de Reuters, dupa ce Ankara a amenintat sa renunte, în caz contrar, la acordul cu UE privind imigrantii.

Turcia ar trebui sa îndeplineasca pâna miercuri 72 de conditii pentru liberalizarea sistemului de vize, iar un oficial UE a declarat pe 21 aprilie ca Ankara a îndeplinit mai putin de jumatate dintre ele.

Cel mai mare obstacol întâmpinat de Turcia în aceasta privinta se numara refuzul Ankarei de a recunoaste independenta Ciprului (membru UE), insula mediteraneeana divizata de patru decade în regiunea nordica aflata sub controlul turc, recunoscuta doar de Ankara, si cea sudica, greaca, unde guvernul este recunoscut pe plan international.

"Nu înseamna ca recunoastem independenta Ciprului. Daca UE ridica vizele de calatorie pentru cetatenii turci, si noi vor ridica vizele în cazul celorlalte state UE", a declarat oficialul turc.

"În acest moment, cipriotii-greci pot deja sa calatoreasca în Turcia, dar le emitem viza într-un document separat. În baza acestei noi întelegeri, nu vor mai avea nevoie de viza", a explicat oficialul turc.

Liberalizarea sistemului de vize în cazul Turciei, o tara musulmana cu o populatie de 79 de milioane de locuitori, este o problema delicata care a ridicat disensiuni printre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene.

Dar Bruxellesul face presiuni asupra ridicarii sistemului de vize pentru a mentine acordul cu Turcia privind imigrantii semnat pe 18 martie, în încercarea de a preveni alte valuri-record de extracomunitari în Europa ca anul trecut.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.